2016. június 12., vasárnap

Az egészségturizmus Kárpátalján

Csán Kárpátalja üst fürdés egészség gyógy turizmus
Egészségturizmus Kárpátalján csánozva

Rónafüred elfeledett üstjei


A kárpátaljaiak néhány éve egy 17. századi hagyományt elevenítettek fel Rónafüreden (Lumsorin). Az üstben fürdés valójában nem magyar találmány, de a Kárpátok hegyei között már eleink is keresték a gyógyulás lehetőségeit, és az idelátogatók a hegyek között a tiszta levegőn gyógyíthatták testüket, lelküket.

A kis hegyi faluba látogatva a turisták meglepődnek az elnevezésen: Rónafüred. Apró patakocska csordogál a falu mentén, a hegy lábánál. Nem neveznénk fürdőnek a megannyi itt található csodálatos vízesés miatt sem. A falu nevét az 1600-as években kialakított üstben fürdés gyógykúrának köszönheti.

A régi lekvárfőző üstöket ásványvízzel töltik meg, és ebben párolják a klienseket. A gyógyulásra vágyók számára a legjobb időszak a téli fagyások ideje, ekkor ugyanis kontrasztfürdőt vehetnek a jéghideg, télen sem befagyó patakvízben.

Rónafüred egy csodás apró hegyi falucska Ukrajnában, Kárpátalján a Perecsenyi járásban. A helyi lakosok többsége már elköltözött innen, a házikókat pedig bérbe adják az ide látogató turisták számára. Megtalálható itt a drága szállodától kezdve, az olcsó faház komfortfokozatáig mindenféle építmény.

Szomorú, hogy az ide vezető út állapota siralmas, a tömegközlekedés pedig kritikán aluli, mégis érdemes ide ellátogatni.

Az egészségturizmus Kárpátalján több helyen is várja a gyógyulni vágyókat. A gyógyturizmus és egészségturizmus Kárpátalján Rónafüreden is virágzik, ahova sokan látogatnak el, itt Wellnessezhetünk üstben és fürödhetünk a patakban is. Főbb témakörök és érdekességek: egészségturizmus, gyógyturizmus, Kárpátalja, csán, üstben fürdés, wellness, Ukrajna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése