2019. február 5., kedd

Ivóvízkezelés kézműves sör készítéséhez

A vízlágyítás a sör minőségének titka


Sörfőzde viztisztítás kezelés
Házi sörfőző berendezés tisztítása
A kézműves sör készítője a rendelkezésére álló víz minőségének megfelelő sörtípust tud készíteni. Különféle berendezésekkel és eljárásokkal tisztítható és lágyítható a víz, azonban el kell dönteni, hogy az íz és a minőség milyen arányban álljon az előállítás költségeivel. A vezetékes víz, forrásvíz és a kútvíz is különböző tulajdonságokkal és ízzel rendelkezik, más-más a hatásuk az elkészült italra.


Milyen vizet használjunk?


Az otthoni sörfőzéshez a 10 °nk alatti, tehát közepes keménységű és lágy víz tökéletesen megfelel, nagyipari sörfőzdékben ezt tovább lágyítják. A sörkészítés során a vízkezelés típusát és intenzitását sörfőzési próbákkal lehet kikísérletezni.

Ha erős barna sört szeretnénk főzni, ahhoz tökéletesen megfelel a kemény víz is, egyes régiókban külön só hozzáadásával keményítik a vizet.

Vízlágyítás Kézműves sör előállításához


A legegyszerűbb megoldás, mely egyben meglehetősen energiaigényes is, a forralással történő vízlágyítás. Forralás közben a karbonátos keménység kiválik a vízből, ez figyelhető meg a háztartási edényeben, forralókban is. A lágyítás menete rendkívül egyszerű, a vizet főzzük és időnként kavargatjuk.

A vízkő kiválásához szükséges főzési idő 15 perc és 1 óra között változik, a szakemberek véleménye szerint 30 perc az az idő, mely érezhető eredményt ad. A főzés befejezése után hagyjuk leülepedni a meszet, és a vizet felülről óvatosan lefejtjük, vigyázva, hogy az alján kivált vízkövet ne kavarjuk föl. A vízkő kiválásának a forralás közben nincs látható jele.

Mésztejes vízlágyítás


Az oltott mész egyesül a vízben lévő sókkal és nehezen oldódó anyagként kicsapódik annak aljára. A vízlágyításra rendszerint oltatlan meszet alkalmaznak.

A mésztejes vízlágyítás rendkívül bonyolult folyamat, hiszen úgy kell adagolni, hogy a vízből eltávolítson minden vízkövet, azonban nem maradjon vissza mész, hiszen ez rontja a sör minőségét. Érthetőbben a vízhez adott mésztejnek csak az a része ülepszik le, mely reakcióba lép a vízkővel, a maradék oldott formában rontja a vízminőséget.


Ivóvízkezelés kézműves sör készítéséhez való italok esetében. A kézműves, házilag készített sörök esetében szükség lehet a vízlágyítás otthon is elvégezhető módszereire, az ivóvízkezelés egyszerű szabályainak betartása mellett. Néhány további téma, melyet mindenki számára ajánlunk: sörfőzés otthon, vízlágyítás módjai, ivóvíz fertőtlenítése, vízkezelés szakszerűen, tisztítás sörfőzdében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése