A vízlágyítás a sör minőségének titka
Házi sörfőző berendezés tisztítása |
Milyen vizet használjunk?
Az otthoni sörfőzéshez a 10 °nk alatti, tehát közepes keménységű és lágy víz tökéletesen megfelel, nagyipari sörfőzdékben ezt tovább lágyítják. A sörkészítés során a vízkezelés típusát és intenzitását sörfőzési próbákkal lehet kikísérletezni.
Ha erős barna sört szeretnénk főzni, ahhoz tökéletesen megfelel a kemény víz is, egyes régiókban külön só hozzáadásával keményítik a vizet.
Vízlágyítás Kézműves sör előállításához
A legegyszerűbb megoldás, mely egyben meglehetősen energiaigényes is, a forralással történő vízlágyítás. Forralás közben a karbonátos keménység kiválik a vízből, ez figyelhető meg a háztartási edényeben, forralókban is. A lágyítás menete rendkívül egyszerű, a vizet főzzük és időnként kavargatjuk.
A vízkő kiválásához szükséges főzési idő 15 perc és 1 óra között változik, a szakemberek véleménye szerint 30 perc az az idő, mely érezhető eredményt ad. A főzés befejezése után hagyjuk leülepedni a meszet, és a vizet felülről óvatosan lefejtjük, vigyázva, hogy az alján kivált vízkövet ne kavarjuk föl. A vízkő kiválásának a forralás közben nincs látható jele.
Mésztejes vízlágyítás
Az oltott mész egyesül a vízben lévő sókkal és nehezen oldódó anyagként kicsapódik annak aljára. A vízlágyításra rendszerint oltatlan meszet alkalmaznak.
A mésztejes vízlágyítás rendkívül bonyolult folyamat, hiszen úgy kell adagolni, hogy a vízből eltávolítson minden vízkövet, azonban nem maradjon vissza mész, hiszen ez rontja a sör minőségét. Érthetőbben a vízhez adott mésztejnek csak az a része ülepszik le, mely reakcióba lép a vízkővel, a maradék oldott formában rontja a vízminőséget.
Ivóvízkezelés kézműves sör készítéséhez való italok esetében. A kézműves, házilag készített sörök esetében szükség lehet a vízlágyítás otthon is elvégezhető módszereire, az ivóvízkezelés egyszerű szabályainak betartása mellett. Néhány további téma, melyet mindenki számára ajánlunk: sörfőzés otthon, vízlágyítás módjai, ivóvíz fertőtlenítése, vízkezelés szakszerűen, tisztítás sörfőzdében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése