2018. január 5., péntek

Télikert tetőfedése

tető üveg és fa
Fából és üvegből készült tető

A tető fedésének aljzatai


A nem üvegtetővel épülő télikert héjazatának réteg aljzata – a fedés módjától és anyagától függően – deszkázás, lécezés vagy héjazati szelemensor, melyek anyaga légszáraz, egészséges, töréstől, illetve törésre hajlamos keresztcsomóktól és lehetőleg kieső csomóktól mentes fűrészáru.

A deszkázat a szaruzatra vagy ritkán a héjazati szelemensorra felszegezett deszkák sorozatából álló teljes felületű aljzat a télikertben és a beépített teraszon is.

A deszkák vastagsága 1 m szarufatávolság esetén, legalább 24 mm, 80 cm-en alul pedig legalább 18 mm, szélessége ragasztott fedéseknél legfeljebb 10-12 centiméter, egyéb fedési módoknál 12 cm és legfeljebb 16 cm legyen.

A télikert tetőszerkezeténél a faanyag száradásából eredő káros alakváltozások elkerülésére a deszkák jobb (domború) oldala kerüljön felülre. A faanyag térfogatváltozása okozta kisebb mozgásra való tekintettel a deszkákat hézagosan kell elhelyezni. A hézagok 5-8 milliméter, lapos tetőknél 3-5 mm szélesek legyenek. A deszkákat minden szarufához, 10 cm szélességig legalább 1-1 db, ezen felül a végeken legalább 2-2 db 28/65—28/70-es szeggel rögzíteni kell. A szegek legalább 40mm-re hatoljanak be a szarufába, és fejük a deszka felső síkja alá legyen süllyesztve. Elhelyezéskor először az alsó deszkasort kell felszegezni, majd az ereszvonaltól a taréjvonal felé haladva kell folytatni. A minőségi követelményeket és a munka minőségi elvárásait a télikert építő szakemberek rendszeresen ellenőrzik a teraszbeépítés és a tetőfedés során.

A lécezés fedésfajtánként meghatározott távolságokban a szaruzatra szegezett, általában vízszintes helyzetű lécek sorozata. Léctávolságon a lécek felső élének egymástól mért távolságát kell érteni. A lécezéshez legalább három oldalán ép élű léceket szabad csak felhasználni a télikert tetőszerkezetének készítésekor.

Télikert szakszerű tetőfedése gyorsan. A tetőszerkezet elkészítésének legjobb és szakszerű módját és a tetőfedés menetét a Budapesen dolgozó télikert építő szakemberek határozzák meg a terasz beépítése során, még a munka megkezdése előtti tervezéskor. Ha szeretnél még további érdekességeket olvasni, az alábbi témákat ajánljuk figyelmedbe: tető építése, télikert gyártása Budapesten, télikert építés szakszerűen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése