2019. március 29., péntek

Vízlágyítási módszerek

A fordított ozmózis


Tiszta ivóvíz kezelése
Vízlágyító és vízkezelő technológiák
Az ivóvízkezelés és tisztítás egy meglehetősen bonyolult folyamat és feladat, melyhez különféle berendezések beszerelésére van szükség. A vízlágyítás önmagában nem víztisztítás és nem fertőtlenítés, azonban a drága szűrőberendezések beszerelésekor érdemes lehet egy vízkőmentesítő kiegészítőt is beszerezni.


Ozmózisos vízszűrők


A fordított ozmózis elvén működő vízszűrő berendezések jelenleg a technológia csúcsát képviselik, nemcsak a lebegő szennyeződéseket képes kiszűrni az ivóvízből, hanem a sókat is. A technológiát alapvetően az amerikai haditengerészet fejlesztette ki, abból a célból, hogy a tengervízből ivóvizet készíthessenek a több hónapos hajóutak alkalmával.

Az ozmózis lényege, hogy a félig áteresztő membránon keresztül az oldószerben oldott anyag kiegyenlítődik a hártya két oldalán, a fordított ozmózis során nyomás hatására a vízben oldott sók és szennyeződések oldaláról csak a víz áramlik át a hártyán. A berendezés és technológia előnye, hogy rendkívül tiszta vizet állíthatunk elő a segítségével, mely nem tartalmaz oldott sókat, azonban az ozmózismembrán másik oldalán lévő víz szennyeződéskoncentrációja akár a veszélyes szintet is elérheti.

Fertőtlenítés és sóhozzáadás


A lágyított vizet UV-fénnyel vagy klór-dioxiddal kiegészítő tisztításnak vethetjük alá. Az így készített víz csak akkor alkalmas fogyasztásra, ha megfelelő mennyiségben, az emberi szervezet számára szükséges sókat keverünk hozzá.

A fordított ozmózis elvén működő vízszűrő berendezés képes a baktériumok 99%ának kiszűrésére, ezért csak minimális utókezelést és fertőtlenítést igényel. A patikatisztaságú lágy vizet leginkább az iparban használják, ultraerős gőz fejlesztésére.

A különféle lágyságú víz hasznosítása rendkívül széles körű:


  • uszodák medencéiben a lágyvizet hatékonyabban lehet tisztítani fertőtleníteni
  • sörgyártásnál meghatározza az ízt
  • élelmiszeriparban
  • autóiparban.

Vízlágyítási és vízkezelési módszerek és berendezések. A vízlágyítás során a megfelelő berendezés segítségével, mint amilyen a fordított ozmózis elvén működő szűrőberendezés is, eltávolítják a sókat a nyersvízből, így ipari felhasználásra is alkalmas folyadékot nyernek. További érdekes és izgalmas témákat ajánlunk: vízkezelés az iparban, víz lágyítás szakszerűen, vízkő eltávolítása, víztisztítás klór-dioxid, szűrő betét, berendezés vásárlása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése