2019. március 22., péntek

Kárpitozás típusok az ülőbútoroknál

A kárpitosmunka típusainak ismertetése


Fotel kárpit párna cseréje
Bútor kárpit cseréjének menete.
A korszerű fotelok és kanapék ülései, támlái és sokszor a karjai is a magas kárpitozás kategóriájába tartoznak annak ellenére, hogy a kéttölcsérrugókból kötözéssel készített rugózatok a korszerű foteloknál egyáltalán nem alkalmazták. Magas rugózatot ülésekre még készítenek, támlán, karon már nem. A magas rugózatú ülések rászerelt elasztik- vagy epedarugózattal vagy kivehető, rugózott párnával készülhetnek.

Modern kárpitos felfogás


A korszerű fotelok többségének rugalmasságát a tartószerkezet és a 80-150 mm vastag poliuretán párnázat adja. A kényelemérzetet kiegészítő szerkezetek és anyagok, valamint a formai kialakítás keltheti. Az előzőkből láthatjuk, hogy a korszerű fotelkárpitozás nem sok szerkezeti elemből épül fel, ezért ezek megválasztását és egymással való összefüggését sokkal jobban figyelembe kell venni, mint hagyományos fotelok kárpitozása esetén.

A kárpitos tartószerkezetek


A korszerű fotelok és kanapék üléséhez – a további kárpitos szerkezetektől függően – felhasználható többféle tartószerkezet is. Rugózat alá polipropilén hevedert, és gumiláncos hevederkombinációt, hullámrugót, lapított spirálrugót és a kevésbé igényes bútorba farostlemezt, esetenként rétegelt lemezt helyeztek tartószerkezetkényt a bútorosok, kárpitos szolgáltatók.

Szakszerű bútorfelújítás


A rugózat nélküli kárpit alá ívelt hullámrugó, sík hullámrugó, lapított hullámrugó, végtelenített húzórugó, húzórugóval feszített acélszalag vagy kapocsháló, gumiheveder, végtelenített gumikábel, textilbetétes gumiheveder, gumiláncos heveder, ritkán ívelt vagy befűrészelt rétegelt lemez, esetleg farostlemez tartószerkezetet tesznek.

Kárpit párna felújítása


A kárpitozásnál a támláknak puhábbaknak kell lenniük, ezért legtöbbször gumiláncos poliuretán hevedert használnak fel. Karoknál a leggyakoribb a farostlemez vagy papírlemez tartószerkezet. esetenként alkalmaznak gumiláncos PP hevedert vagy ívelt hullámrugót is.

A kárpitos tartószerkezetek rögzítése szerkezetileg a különböző állványszerkezetek és tartószerkezetek fajtájától függően sokféle megoldású lehet. A hagyományos textilhevedert szegezéssel rögzítették. A korszerű fotelokba textilhevedert már csak ritkán tesznek, a PP hevedert is legtöbbször szegezőpisztollyal belőtt tűzőkapoccsal rögzítik.


Kárpitozás szolgáltatás és típusok az ülőbútoroknál alkalmazva. A kárpitozott fotel felújítása során a tartószerkezet és a kárpit párna cseréjére is szükség lehet, amit a budapesti kárpitosok végezhetnek el. Hasonlóan érdekes és izgalmas olvasnivaló témák: kárpit készítés, kárpitos szakember, kárpitozás Budapest, bútor készítés, bútor felújítás szolgáltatás, fotel áthúzása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése