2018. december 7., péntek

Ásványi anyagok a vízben

Az emberi szervezet szükségletei


Ásványi anyagok a vízben
Az egészség forrása az ásványvíz
Az emberi szervezet számára szükséges víz és táplálék mellett fontos szerep jut a vitaminoknak is, melyek ásványi anyagok nélkül nem tudják hatásukat kifejteni. Az ásványi anyagok rendszerint szinergisták, vagyis egymás hatását erősítik. A hormonokkal, az enzimekkel, az aminosavakkal és a vitaminokkal együtt működnek. Az ásványi anyagokra szükség van a szervezet struktúrájának felépítéséhez és fenntartásához.

Ásványi anyagok kellenek akkor is, amikor az emésztés során a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok lebomlanak, amikor alkotórészekként beépülnek sejtekbe, vagy energiává alakulnak át. Mai tudásunk alapján az emberi táplálkozás számára nélkülözhetetlen elemek: a kalcium, a foszfor, a vas, a kálium, a szelén, a nátrium, a jód és a magnézium. A gyárilag feldolgozott élelmiszerekből szinte valamennyi ásványi anyag hiányzik, az ásványvízben azonban többségük megtalálható.

A legfontosabb ásványi anyagok


  • Bór – együttműködve más ásványi anyagokkal és vitaminokkal gátolja a csontritkulást.
  • Cink – elősegíti a szövetek normális működését, szükséges a fehérje- és szénhidrátanyagcseréhez.
  • Fluor – gátolja a fogszuvasodást.
  • Foszfor – szükséges a csontok és a fogak normális szerkezetéhez, kölcsönös kapcsolatban áll a kalcium, és a D vitamin hatásával, fontos szerepet játszik a szénhidrátanyagcserében.
  • Jód – szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, nélkülözhetetlen a szabályos növekedéshez és a kiegyensúlyozott energiaháztartáshoz.
  • Kalcium – részt vesz a csontok és a fogak felépítésében és fenntartásában, nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, vitalitást és állóképességet kölcsönöz, szabályozza a szív ritmusát.
  • Kálium – a sejtek belseje és környezete közötti egyenlőtlen ioneloszlás egyik komponense a nátriummal szemben, a sejtek belsejében legnagyobb koncentrációban jelenlévő kation, közreműködik a szervezetben a pH és a vízháztartás egyensúlyának fenntartásában, nélkülözhetetlen az izmok normális működéséhez.

Az ásványvíz források környékére épült szanatóriumokban a vizet kúraszerűen fogyasztva állítható helyre a szervezet ásványi anyag egyensúlya.




Ásványi anyagok a vízben és a források környékén. Az ásványi anyagok fontosak az emberi szervezet egészségének megőrzésében, az ásványvíz források alkalmasak az egyensúly helyreállítására. Néhány érdekes téma, melyről érdemes lehet olvasni: ivóvíz fertőtlenítés, ásványvíz források, Kárpátalja vizei, egészség gyógyforrás, vitamin vásárlása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése