2018. február 23., péntek

Hogyan ellenőrizd a használt laptopot?

Használt notebook hardver
Használt laptop hardver vizsgálata

Működőképes hardvert vásárolj


Bármilyen, drága technikai eszköz vásárlásakor, teljesen logikus módon, szeretnénk a lehető legolcsóbb megoldást megtalálni. Amikor olcsó laptopot szeretnénk beszerezni, akkor sokan a használt gépeket részesítik előnyben. A használt hardverek között is találhatunk remek állapotú modelleket, csak alaposan meg kell vizsgálni az eladásra kínált portékát. A használt gépek ára, melyet nem régebb 1-2 évnél, az újak árának 60-70%-ára csökken. A drágább árkategóriájú gépek esetében az áresés egy év alatt ennél jelentősebb is lehet.

A használt laptop vizsgálata


Értelemszerűen a legjobb megoldás, ha egy jó laptopszervizt kérünk fel arra, hogy diagnosztizálják a használt eszközt, de kis odafigyeléssel mi is kifoghatjuk a megfelelő kütyüt.

Első lépés a laptop külső vizsgálata. A szemmel is látható repedések és törések nem jó ajánlólevél. Természetesen a teljesen ép burkolat esetén nehéz megállapítani, hogy a hardver mennyire sérülhetett meg egy esésnél, de a nyilvánvaló sérülésekre mindig figyelmet kell fordítani. Mivel az alaplaplap és a merevlemez rendkívül érzékeny a külső behatásokra, ezért inkább álljunk el a vásárlástól, ha kételyeink támadnak a burkolat láttán. Ne felejtsük el, hogy a laptop alaplapjának javítása drágább lehet, mint egy új gép vásárlása.


Az operációs rendszer betöltése


Semmi esetre se vásároljunk úgy laptopot, hogy előtte nem győződtünk meg a működőképességéről. Ha az operációs rendszer betöltődik, akkor valószínűleg használható gépről van szó. Ha a gép akadozva működik, és az eladó arról próbál meggyőzni, hogy a Windows újratelepítése megold minden problémát, álljunk el a vásárlástól. Az operációs rendszer hiánya rengeteg hibát elfedhet.
Győződjünk meg arról, hogy hosszabb használatot követően bekapcsol a gép hűtőventilátora.


A laptopkijelző


A laptop kijelző hibájáról könnyen és egyszerűen meggyőződhetünk, a hibás pixelek felfedésére pedig tesztprogramot is letölthetünk. A laptopok esetében 10 hibás pixel megengedett, illetve normális, rajtunk múlik, hogy megvásároljuk-e az ilyen eszközt. A kijelző törése vagy a csatlakozó szakadása, hibája esetén van mód a javításra, de a szervizben nagyobb összeget kell otthagyni, ezért figyelmesen vizsgáljuk meg. A laptop kijelző cseréjét a budapesti szervizben szakszerűen és gyorsan elvégzik.

Hogyan ellenőrizd alaposan és megfelelő módon a használt laptopot? Érdemes ugyan újszerű állapotban lévő használt laptopot vásárolni, mert lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá megfelelő teljesítményű hardverhez, melyet bármilyen feladatra használhatunk. A használt notebook vásárlásakor saját kezűleg alaposan meg kell vizsgálni a gépet, hogy ne költsünk később egy vagyont a budapesti szervizben cserére és javításra, esetleg újragolyózásra. További érdekes olvasnivalókhoz az alábbi témákat ajánljuk: laptop javítás, használt laptop tisztítása, alkatrész vásárlás, hardver csere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése