2017. december 14., csütörtök

A növények élettani károsodásai a télikertben

Növények és virágok a télikertben.
Egészséges növények a télikertben.

Virágtermesztés a beépített teraszon és a balkonon


A télikertben tartott növényeken előforduló káros elváltozások kiváltó okai három csoportba sorolhatók.

  • Élettani károsodások.
  • Fertőző betegségek.
  • Állati kártevők.

Élettani károsodások a télikert építést követően


A növények a budapesti télikertben csak optimális feltételek között fejlődnek jól, amennyiben nem elégítjük ki tápanyag-, nedvesség-, fény-, hőmérséklet igényüket, díszítőértékük jelentősen csökken.

Az elváltozások okának megállapítása nagyon nehéz, ilyenkor ugyanis növényeink hiába nézzük át gondosan, akár nagyító segítségével, rajtuk semmiféle károsító állatot vagy gombás betegségre utaló penészgyepet nem találunk a télikertben.

Leggyakoribbak a következő élettani károsodások:


  • A levegőben lévő füstgázok a tűlevelek hullását okozzák. Érdemes gyakran szellőztetni a beépített teraszon.
  • A növények a rendszertelen öntözést nehezen tűrik. A kiszáradásra nagyon érzékeny pl. Fuchsia hybrida, amelynek levelei sárgulnak, barnulnak, a növény elpusztul. Túlöntözés hatására a levelek vizenyős, áttetsző foltok keletkeznek, amelyek később megbarnulnak.
  • Az erős napfény hatására a leveleken égési foltok keletkeznek. Valamennyi növényre vonatkozik, hogy napfényes időben tiszta vízzel is csak este vagy reggel permetezzük a leveleit, mert ellenkező esetben perzselődnek. A jól megépített télikertből nem hiányozhat a megfelelő árnyékolás, árnyékolórendszer sem. A beépített teraszon rendszeresen szellőztetni kell.
  • Az alacsony hőmérséklet, a korai fagyokra különösen érzékeny levelek megbarnulnak, elpusztulnak. A beépített teraszokon és a jól megtervezett télikertekben fűtési rendszer beszerelésével biztosíthatjuk a növények számára megfelelő hőmérsékletet. Lehetőség van hagyományos és padlófűtés telepítésére is.

A növények termesztése, nevelése segít a szebb lakókörnyezet kialakításában, emellett kellemes időtöltés lehet a hideg téli napokon a télikertben történő kertészkedés.
A közkedvelt és ismert növények élettani károsodásai a Budapesten létesített és épített télikertben. A télikertben és a beépített teraszon termesztett, gondozott és nevelt növények többfajta élettani károsodásainak megelőzéséhez érdemes alaposan ismernünk kell ezek természetét és megelőzésüket vagy gyógyítási lehetőségeiket. Ha érdekel még hasonlóan izgalmas témák olvasása, az alábbiakat ajánljuk: télikert tervezés, beépített terasz elkészítése, növény nevelés otthon, virág váza, kert gondozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése