2022. augusztus 23., kedd

Hogyan pakoljuk a hűtőt helyesen?

Hűtési tanácsok

Hűtő pakolása
Az otthoni hűtőgép használata a legtöbb ember számára magától értetődő, ezért nem is mindig a szabályoknak és követelményeknek megfelelően történik. Az élelmiszerek helyes pakolása egyrészt egészségbiztonsági szempontból fontos, másrészt gazdasági szempontból is előnyös, hiszen a helyesen tárolt cikkek tovább maradnak frissek, nem mennek kárba. A tárolás során megromló élelmiszer egyrészt betegséget okozhat, másrészt egyenes pénzkidobás is.

Hőmérséklet a hűtőszekrényben

A hűtőszekrény pakolásakor figyelembe kell vennünk, hogy annak egyes polcain eltérő hőmérséklet van. A jól beállított hűtőszekrény középső polcán a tárolási hőmérséklet 5 C fok, ettől feljebb és lejjebb már eltérést tapasztalhatunk. Ez azért fontos, mert az egyes élelmiszerek tárolási hőmérséklete eltérhet.
A leghidegebb a hűtőszekrény alsó polcán tapasztalható, itt szoktuk a zöldségeket tárolni, ez akár 2 C fok is lehet.

Húsok és halak

Az egészségbiztonsági szempontból legkritikusabb élelmiszer a friss hús és hal. Ezeket az élelmiszereket a legalsó polcra tesszük, ahol a hőmérséklet a legalacsonyabb. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ezek az élelmiszerek hosszabb ideig maradnak frissek, emellett nem csöpögnek rá semmire.

Ez egyébként ellentmond a megszokással, hiszen a legtöbb ember a friss, feldolgozásra váró élelmiszert szemmagasságba teszi, ennek egyik oka, hogy ne feledkezzünk meg róla.

Lényegében minden olyan élelmiszer, melyet fogyasztunk, a középső és felső polcokra kerül. A hűtő ajtaján van a legmelegebb, ide olyasmit teszünk, ami nem igényel alacsony hőmérsékletet, például ketchupot, vajat vagy mustárt.

Mosás és csomagolás

A megfelelő csomagolás alapvetően fontos az élelmiszerek tárolásánál, nem kivétel ez alól a hűtő sem. A zárt csomagolás egyrészt megakadályozza, hogy levegő jusson az élelmiszerhez, ami romláshoz vezethet, emellett megakadályozza, hogy az élelmiszerek átvegyék egymás szagát.

A hűtött élelmiszerek estében ellenjavallt a mosás. A termékek mosás nélkül hosszabb ideig őrzik meg frissességüket mint mosva.

Hogyan pakoljuk be és használjuk a hűtőt helyesen? Tanácsok a hűtő helyes pakolásához, az optimális hűtés elérése érdekében otthonunkban. Az élelmiszerek frissessége a helyes tárolás függvénye, amit könnyen elérhetünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése