2019. szeptember 7., szombat

A fogszuvasodás mint betegség

A caries fogászati leírása

A fogszuvasodás fogászati kezelése
A fogszuvasodás kialakulása

A caries, fogszuvasodás kórfolyamatát a létrejött destructiónak a szervezet általi reparálhatatlanság jellemzi. Reparáció lehetősége csak addig áll fenn, míg szövethiány nem keletkezik, a kezdődő szú – melynek lényege a zománc kristályaiban található ionok oldódásaremineralisatio útján „gyógyulhat”, amint azonban szuvas üreg támadt, a reparáció lehetetlen. E vonatkozásban a caries okozta defektus lényegében különbözik a testfelszín egyéb helyének – bármely okból támadt – folytonossághiányától, ezért csak a fogorvos által behelyezett tömés jelenthet esztétikai és funkcióbeli javulást.

A fog pusztulásának menete


Ami ezen biológiai sajátosság okát illeti, a következő ismert tényeket kell tekintetbe venni. Mi a fogzománc?

A fogzománc - oly hámsejtek mineralizált kiválasztásos terméke, melynek funkciójuk befejeztekor, a fog áttörése előtt dedifferenciálódnak és elpusztulnak. A mineralizálódó váladékot a ganoblastok csak fejlődésük bizonyos stádiumában tudják termelni. 

Éppen ezért szú okozta defektus táján e váladékot termelő ganoblastok nincsenek, s így a defektust fajlagos szövet nem pótolhatja.

Minthogy azonban a zománcfelszín, amelyen a kórfolyamat jellegzetesen kezdődik, az áttört fogon semmiféle más szövettel nincs közvetlen kapcsolatban, hiányzik annak lehetősége is, hogy a szervezet e keletkező defektust nem fajlagos hegszövettel pótolja.



A fogfelszín kezelése



A dentinben is a felszínen – azaz a zománc-dentin határon, a cement-dentin határon, illetve accidentalisan szabaddá vált felszínen – kezdődik a caries, s a keletkező defektus e helyen is reparálhatatlan. Míg a zománc vélt vitalitása szinte állandó vita tárgya, s eddig egyértelmű bizonyítást nem nyert, a dentin vitalitása mindaddig kétségtelen, míg a pulpa él. Az élő pulpa különlegesen differenciált sejtjei az élet egész folyamán – akkor haladtával általában egyre lassúbbodó ütemben – olyan alapanyagokat képeznek, amelybe ásványi sók rakódhatnak le, s amelyből így dentin képződik.


A szuvasodás kezelése



A dentinogenesis azonban nem a dentin zománc felőli felszínén folyik, hanem a pulpának a dentinnel érintkező felszínén, a dentint illetően tehát a belső felszínen, nem pedig a szuvas pusztulás helyén. A fogorvos ezt kezelheti. E dentinképződés eredményeként a kor haladtával megkissebbedik a fogbélüreg, megvastagszik a dentinréteg. Különböző külső ingerekre ez a fogáttörés utáni dentinképződés átmenetileg fokozódhat és meggyorsulhat, így például a caries következtében is, de a kopás folytán is.

A fokozott dentinogenesis azonban semmiképpen nem lehet alkalmas a dentin külső felszínét támadó defektus kitöltésére, a fokozott ingerdentin-képződésviszont – legalább időlegesen – gátat vethet a szú progressziójának, s megakadályozhatja, illetve időben későbbre tolhatja a penetratio létrejöttét.




A fogszuvasodás és fogromlás mint betegség. A fog olyan sejtekből áll, melyek nem képesek önregenerációra, ezért szuvasodás esetén a fogorvos által behelyezett töméssel gyógyítható. Néhány téma, melynek a megismerése hasznos lehet: fogszuvasodás kezelése, dentin képződés, budapesti fogorvos, olcsó fogászat, implantátum Budapest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése