2017. április 6., csütörtök

Laptop processzor tuningja, túlhajtása

Laptop processzor sebesség
Túlhajtással gyorsítod a laptopot

A gép otthoni gyorsításának egyik módja


A laptop processzorának túlhajtása vagy tuningja a chip sebességének növelését jelenti a gyártó által deklarált sebességhez viszonyítva. A laptop túlhajtásának legnépszerűbb módja a processzor frekvenciájának növelése. A laptop frekvenciája a végrehajtható utasítások számának egységnyi idő alatt elvégzett számának növelését jelenti.

A többprocesszoros, több magos rendszerek megjelenésével egy újabb módszer is adódik a laptop processzorának teljesítménynövelésére. A gyártó által lekapcsolt, blokkolt processzormagok visszakapcsolása behatóbb ismereteket, informatikai és hardveres jártasságot feltételez, ezért ezzel most nem foglalkozunk.

Miért kell a laptop processzort tuningolni?


A legtöbb modern rendszerben a processzort és a memóriát is meghajthatjuk. Némi hőemelkedés és plusz áramfogyasztás árán jelentősen megnövelhetjük a kapacitást. A laptopok esetében ezt a lehetőséget a gyártó gyakran letiltja, hiszen a hűtőrendszer és az energiaforrás kapacitása véges. A laptopok hűtőrendszere az alapértelmezett sebességen is olyan mennyiségű őt termel, melynek az elvezetése komoly feladat.

A laptop processzorának sebessége, a laptop teljesítményének növelés a nagy hardverkövetelményű játékok esetén fontos és a képszerkesztő programok használatához elengedhetetlen, mint például az Adobe Photoshop. Az utóbbi években az internet és a laptop hardver fejlődése okán a fejlesztők a weboldalak fejlesztésénél is egyre gyakrabban használják ki a HTML5 és a flash kínálta multimédiás lehetőségeket, ezért a hétköznapi internetes böngészéshez is egyre nagyobb számítógépes teljesítményre van szükség.

A laptop processzorának sebességét a BIOS beállításokban tudod megváltoztatni. Érdemes lépésről lépésre, fokozatosan haladni, és közben ellenőrizni, hogyan melegszik a laptop műanyag burkolata.
Ha csak a BIOS beállításainak változtatásával végezzük a tuningot, a túlhajtást, akkor nem kell attól félni, hogy meghibásodik a gép hardvere.



Laptop processzor tuningja, túlhajtása mindenki számára egyszerűen megfogalmazva és elmagyarázva. A laptop gyorsításának egyik módszere a processzor túlhajtása, tuningja, melyet otthon is kipróbálhatsz saját kezűleg, de szervizbe is viheted, ahol szakemberek helyrehozzák az esetleg elrontott dolgokat, ha Budapesten jársz. További érdekes és izgalmas témák és kulcsszavak: laptop processzor, SSD meghajtó, tuning, szerviz, túlhajtás, laptop hardver alaplap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése