2020. május 27., szerda

Az ivóvíz otthoni tisztítása

Mikroműanyag és fekália az ivóvízben

Ivóvíz tisztítás műanyag
Ivóvízszűrő kancsó
Szenzációt keltett, és hatalmas érdeklődést váltott ki az a tanulmány, mely megállapította, hogy napi szinten több száz mikroműanyag részecskét nyelnek le az emberek. A műanyag veszélyessége mellett az ivóvíz tisztaságára és szűrésére is nagyobb figyelem terelődött.

A kutatóintézetek rövid elemzések után arra a következtetésre jutottak, hogy az ivóvízben található műanyagszármazékok nem jelentenek veszélyt az egészségre, mindenesetre elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyire gyakori az egészségre ártalmas fekáliamaradék egyes régiókban a vízvezetékben.

Víztisztítás és vízszűrés


Megállapíthatjuk, hogy bármennyire is ártalmatlan vagy elhanyagolható a műanyag vagy más szennyeződés jelenléte az ivóvízben, egészségünk megőrzése érdekében hasznos lehet a másodlagos szűrés, tisztítás. A családi házakban a vízvezetékrendszert kiegészítő víztisztítóval láthatjuk el, de személyes használatra alkalmas lehet a víztisztító kancsó alkalmazása is.

Szűrőkancsó


Személyes fogyasztásra az ivóvizet megtisztíthatjuk szűrőkancsó segítségével is. Az egyszerű eszköz 1-2 liter szennyeződésmentes ivóvizet készít egy aktív szénszűrő betét segítségével. Ez elegendő kávé, tea készítésére vagy fogyasztásra.

A műanyag szűrőkancsó gravitációs elven működik, a betöltött víz átfolyik a szűrőbetéten és a kancsó aljában gyűlik össze. A leszűrt vizet hűtőben kell tárolni, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

Szűrőberendezések


A háztartás, kávézó vagy étterem számára szűrőberendezés közbeiktatásával készíthetünk tiszta, műanyagtól mentes ivóvizet. A jelenlegi tudásunk szerint a fordított ozmózis elvén működő szűrőberendezések készítik hatékonyan és optimális költséggel a 99%-ban tiszta vizet.

A rendszer hátránya, hogy költséghatékonyan csak kis kapacitás mellett működhet a rendszer. A szűrőbetéteket tisztítani, az előszűrő betéteket cserélni kell, ami költséget jelent.

Klór, klór-dioxid és UV


A víztisztítás klór vagy klór-dioxid segítségével csak ipari méretekben gazdaságos és oldható meg. Az UV fény elpusztítja a legtöbb baktériumot, azonban egyik módszer sem semlegesíti a vízben lévő műanyagszemcséket.



Az ivóvíz szakszerű otthoni tisztítása és kezelése. Az ivóvíz szűrés feladata, hogy eltávolítsuk a csapvízből a mikroműanyagot és a fekália maradványait, ehhez otthoni körülmények között egy szűrőkancsó is megfelelő. Néhány további téma, melynek olvasása érdemes lehet: ivóvíz kezelése, szűrő vásárlása, klór-dioxid ára, víztisztítás szerelése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése