2016. december 21., szerda

Laptop szerver hardver paraméterei

Laptop szerver csere
Életre keltett régi laptop, mint szerver

A szerviz segít a laptop fejlesztésében


Ha a régebbi, használt laptopból szeretnénk egy alacsony fogyasztású, kijelzővel rendelkező szervert csinálni, elvégezhetjük saját kezűleg házilag, de a szervizben, szakemberek is a segítségünkre lehetnek.

Az otthoni, home server működésének egyik fontos feltétele a megfelelő méretű és teljesítményű háttértár, merevlemez beszerzése, vásárlása. Egyik lehetőség, hogy a laptop belső meghajtóját cseréljük nagyobbra, ilyenkor újra kell telepíteni az operációs rendszert és a méret is 750 Gb-ban korlátozódik, ezért jobb megoldásnak tűnik a külső meghajtó, adattároló egység csatlakoztatása.

2,5 vagy 3,5 HDD?


A kisebb méretű 2,5-es laptop merevlemezek mellett szól kompakt méretük és csendes működésük valamint az, hogy ritkán kell őket szervizben javítani, akárcsak a kijelzőket. Egyéb előnyös tulajdonságuk, hogy amikor a laptopból épített házi szerver stand-by üzemmódba kapcsol, a merevlemez leáll, így nem fogyaszt áramot. Ellenük szól, hogy arányaikat véve valamivel drágábbak a 3,5-es laptop HDD-hez képest.

A 3,5-es laptop merevlemez külső tárolóba szerelve, ideális szerver feladatok ellátására, méret és teljesítmény paraméterei kiválóak, energiafelhasználás terén nem túl takarékos.

Laptop interfész


Az otthoni szerverek létrehozásakor a sebességek számolásánál vegyük figyelembe, hogy a USB 2.0 sebessége mindössze 25 Mbit/s, ami csak otthoni körülmények között használható. Ez a sebesség a 1 Gbit/s LAN porthoz viszonyítva szinte nevetségesen lassúnak tűnik, de a 100 Mbit/s-es internet hozzáférés is hatékonyabbnak bizonyulhat.

Tanács: ha otthonunkban minimum 50 megabit per szekundumos internet hozzáféréssel rendelkezünk, akkor adataink továbbítására és tárolására gyorsabb megoldás az internetes tárhelyek használata. Ne felejtsük el, hogy a netes drive-ok esetében a szerver leterheltsége is befolyásolhatja a feltöltési sebességet.

Laptop szerver hardver paraméterei és szervizben végzett munkafolyamatok ára. A laptop átalakítható otthoni szerver funkció ellátására, ha a megfelelő hardver eszközöket megvásároljuk és beszereljük, ami nem túlságosan bonyolult dolog, ha értünk a számítástechnikai eszközök szereléséhez. További érdekes olvasnivalók mindenki számára: laptop, hardver, szerviz, szerver, Budapest szerviz, kijelző csere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése