2016. december 13., kedd

Érintésvédelmi vezető szerelése a télikertépítésnél

Télikert építés gyártás villanyszerelés
A villanyszerelés biztonsága a télikertépítésnél is fontos.
A télikert villanyszerelés alapjai


A télikertben az érintésvédelmi vezetők – védővezetők – csatlakozását (bekötését) és toldását (összekötését) és leágazását úgy készítjük, hogy az villamosan jól vezető érintkezést létesítsen. E célból a hegesztés a legmegbízhatóbb eljárás. Ha a télikert építés során, ahol lehetséges hegeszteni, azt mindig részesítsük előnyben a többi kötési móddal szemben. A hegesztésen és a keményforrasztáson kívül megengedett még a markolópréses kötés, továbbá a kizárólag érintésvédelmi kötés céljából szolgáló „csavarszorítós” vagy csavaros kötés, megfelelő csavarbiztosítással. Alumínium védővezető csavaros kötéshez kötelező rugós alátétet használni.

A télikert építés során laposacél (laposvas) csavaros toldásához legalább két csavarkötés szükséges. A laposacél védővezető felerősítőcsavarját nem szabad toldásra igénybe venni vagy a szerkezeti csavart érintésvédelmi védővezető bekötésére felhasználni.

A védővezetőt a télikert és terasz beépítés, gyártás során csak külön erre a célra szolgáló csavarral szabad a motor-, a készülék- stb. testhez csatlakoztatni, lehetőleg a készülék kapocsterében.

A télikertben a védővezető szakadása – mely közvetlenül az áramszolgáltatás kimaradásával nem érzékelhető – az érintésvédelem szempontjából súlyos veszélyt jelent. A fenti védővezető-méretek – többek között a mechanikai szilárdság szem előtt tartásával – a fázisvezetők keresztmetszetéhez igazodóan egyértelműen és könnyen áttekinthetően adják meg a kötelező legkisebb védővezető-méreteket.


Érintésvédelmi vezető szerelése a télikertépítésnél és teraszbeépítésnél a villanyvezetékek szabályainak betartásával, a hibák kiküszöbölése és diagnosztizálása. A télikert építés során a legyártott elemek összeillesztését követi a villanyszerelés, mely a megfelelő vezetékek beszerelésével jár, ami során az érintésvédelemmel is fokozottan törődni kell. További olvasni való minden érdeklődő szakember és építő számára: télikert, építés, teraszbeépítés, villanyszerelés, elektromos áram, vezeték, biztonság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése