2017. január 24., kedd

Strapabíró laptopok

Személyes használatra szánt Getac laptop

Getac X500 nem csak szerver feladatokra


A laptop mobilitásának köszönhetően a világ bármely pontján munkára fogható, de nem mindenhol működtethető biztonságosan. A nagy páratartalmú környezetben és extrém hőmérsékleti körülmények között is munkavégzésre alkalmas laptopok nagy részét a Getac készíti. Egyik legérdekesebb modelljük a Getac X500, melyből szerver változat is készült, harcászati alkalmazásra, harcmezei kivitelben.

Getac X500


A laptop burkolatának és kialakításának köszönhetően -20 és +55 C fok között hőmérséklet tartományban marad működőképes, de tárolása -40 és +71 C fok között is lehetséges a hardver alkatrészeinek sérülése, károsodása és meghibásodása nélkül. Leírása szerint nem árt neki a 95%-os páratartalom sem.

A személyes használatra készített laptop specifikációja némileg eltér a szerver változattól:


  • Operációs rendszer: Windows 10 Professional
  • Alaplapi platform: Intel® Core™ i7-4610M vPro technológiával, 3 GHz processzorsebességgel, Intel Turbo Boost üzemmóddal. 4 MB Cache Mobil Intel QM87 Express platformon.
  • Videokártya: Intel HD Graphics 4600
  • Laptop kijelző: 15,6 – inch TFT LCD FHD (1920 x 180)
  • Memória: 8GB DDR3 16 GB-ig bővíthető
  • Billentyűzet: megvilágított gumiborítású
  • Beviteli eszközök: rezisztív kijelző és toucpad
  • Bővítési lehetőségek: PCMCIA aljzat, ExpressCard/54 x 1, SD kártyaolvasó
  • Hálózati csatlakozók: 10/100/1000 base-T Ethernet, WiFi Intel® Dual Band Wireless-AC 7260; 02.11ac,  Bluetooth (v4.0), SiRFstarIVTM GPS.
  • Laptop töltő: 90 W, 100-240 V, 50/60 Hz
  • Laptop akkumulátor: lítium-ion 10.8V, 8700 mA/h
  • Méretek: 410 x 290 x 65 mm, 5,2 kg.
  • A laptop a legtöbb behatás ellen védve van és a legtöbb ilyen típusú szabványnak, mint például az IP65 és a MIL-STD-461F megfelel.

2017. január 19., csütörtök

Mobil töltő és energiabank

Energia bank töltő
Napelemes mobil laptop töltő

Laptop és okostelefon akkumulátora is tölthető


A laptopok és okostelefonok annyit érnek, amekkora nagy az akkumulátoruk. Természetesen ez a kijelentés túlzás, mégis a mobil eszközök használhatóságát autonóm üzemmódjuk hosszúsága határozza meg. A hosszú üzemidő titka a nagy teljesítményű akkumulátor, amit csak megfelelő teljesítményű töltővel lehet gyorsan és hatékonyan feltölteni.

A laptop mobilitásán javíthatunk, ha mobil töltőt vásárolunk, mellyel bármikor és bárhol feltölthetjük az okostelefont vagy a laptopot. A mobil töltők egyik fajtája, melyet elektromos hálózat nélkül is használhatunk az energiabank és a napelemes energiacella.

Az energiacellák és mobil telepek közül érdemes a 12 000 m-amperórás típusokat választani vagy ennél nagyobb kapacitásút. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy legalább IP65-ös érintésvédelemmel legyenek ellátva. A mobil laptop töltők és mobiltelefon töltők többsége két USB kimenettel rendelkezik és a nagy töltési kapacitást kétirányú kommunikációval teszi biztonságossá.

A laptoptöltők és okostelefon mobil töltők kapacitása és minősége mellett a dizájnos megjelenés is fontos. A mobil energiabankok lehetnek elegáns tokozásúak és strapabíró gumiborítást is kaphatnak.

A mobil eszközök töltéséhez használható legpraktikusabb mobil akkumulátor, energiabank feltölthető hálózati töltő segítségével és napelemeinek köszönhetően 20 óra alatt a napfény segítségével is. Megfelelő mobil töltőt szervizben, szakember segítségével vásárolhatunk.

2017. január 15., vasárnap

Laptop szétszedésének nehézségei

Laptop billentyűzet szerviz
Billentyűzet szétszedése laptopból

Házilag végzett szerelés a laptopon


A laptopok szétszerelése nem ajánlott házilag, mivel kevés olyan alkatrész van a műanyag burkolat alatt, amit házilag javítani lehetne. A memóriapanelek és a merevlemez meghajtó, a HDD olyan helyeken van, amit könnyen tudunk oldani, bontani és szétszerelni. Az egyik ok, amiért nem akarunk szervizbe menni, ha a hűtésért felelős alkatrészeket a processzort hűtő ventilátort és annak bordáit akarjuk házilag kitisztítani.

Az egyik lehetőség a laptop szétszedésére, az egyik laptop típus az, amelynek alján a csavarok a billentyűzet fölötti panelt rögzítik. A gép alján található csavarok kicsavarása után lepattinthatjuk a bekapcsoló gombot is rögzítő panelt, óvatosan a kábelekkel, ezután a billentyűzet kiemelhető a helyéről minden további akadály nélkül. A billentyűzet csatlakozóját óvatosan pattintsuk szét, mert a műanyag alkatrész törése esetén csak külső billentyűzettel használható a laptop.

A HP Pavilion DV5000 esetében például az akkumulátor alatt és a műanyag ház alsó részén összesen hét csavar tartja a billentyűzet feletti panelt, tehát első lépésben ezeket kell eltávolítani a laptop szétszedéséhez. Ezt a laptopot például már érdemesebb lehet szervizbe vinni, hogy megjavítsák. A billentyűzet itt nem felfelé emelkedik, hanem felfelé csúsztatható és csak ezután tudjuk kiemelni a műanyag laptop házból az alkatrészt.

Egyes laptop típusoknál a billentyűzetet rögzítő panel csavarjai a laptop hátán és nem alján találhatóak, erre oda kell figyelni.

Az egyik legbonyolultabb megoldás, a csavar nélkül rögzített műanyag fedél. Ha ilyen laptopot szedünk szét, nagyon vigyázni kell arra, hogy a megfelelő erővel „tépjük le” a műanyag fedelet a laptopról.

2017. január 11., szerda

A laptop kijelző története és típusai

LCD IPS laptop kijelző
A laptop kijelző két méretben
Ne csak nézd és cseréld a laptop kijelzőjét


A folyadékkristályos anyagokat 1888-ban egy osztrák botanikus fedezte fel, gyakorlati alkalmazását azonban csak sokkal később kezdték meg. Az első szabadalmat Marconi vállalata jegyezte be a múlt század 30-as éveiben, de a kijelző méretekig nem jutottak még el ekkor, mivel nem volt megfelelő a technológiai fejlettség és a tervezéshez még nem álltak rendelkezésre laptopok.

A folyadékkristályos kijelző első prototípusát 1966-ban készítette el az RCA (Radio Corporation of America) cég, egy digitális óra kijelzőjeként használtak folyadékkristályos (LCD) kijelzőt. A mai laptop kijelzők közvetlen elődjének tekinthető kijelzők az 1970-es évek második felétől léteznek.

A kijelzők típusai


A laptop kijelző mérete és típusa nagyban befolyásolja az elkészült gép árát, méretét és használhatóságát. Ne felejtsük el, hogy ha drága áron vásárolunk laptopot és nem bánunk vele megfelelő módon, akkor drága áron cserélhetjük a laptop kijelzőjét szervizben.

A laptop kijelzők jelenlegi típusai: TN (Twisted Nematic) és változatai TN+Film, DSTN, STN.
A TN és a TN+film kijelző közötti különbséget a betekintési szög adja. A TN+Film kijelzők valamivel kedvezőbb paraméterekkel rendelkeznek, de a Twisted Nematic technológia manapság már elavultnak számít, csupán olcsósága miatt használják a mai napig laptop kijelzők gyártásánál.

IPS (In-Plane Switching) és változatai: A-IPS, Dual Domain IPS, Super IPS. Ezt a kijelző készítési technológiát szokták még SuperTFT technológiaként is emlegetni. Ez a technológia már képes 300:1 kontrasztarányú laptop kijelzők készítésére. Ez a kijelző típus kiválóan visszaadja a színeket és árnyalatokat.
Sajnos az ilyen technológiával gyártott laptop kijelzők reakcióideje meglehetősen magas, ezért játékra csak mérsékelten alkalmas.

MVA (Multi-Domain Vertical Alignment) és ASV, PVA technológia, jelenleg ez a legelterjedtebb laptop kijelző típus.

A jövő laptop kijelzői PLED és SED technológiák felhasználásával készülnek.

2017. január 8., vasárnap

Autó akkumulátorának cseréje szervizben

Szerviz akkumulátor csere
Budapesti szervizben cserélik az akkumulátort
Milyen a jó laptop autó diagnosztika?


A személygépjárművek és laptopok akkumulátora sok tekintetben hasonló. Normál körülmények között a személyautó akkumulátorának élettartama 4-7 év, ez megegyezik a legújabb laptopokban található akkumulátorok élettartamával. Ha a jármű és a laptop akkumulátora használhatatlanná válik, cserére szorul, melyet leggyorsabban szervizben végeznek el a szakemberek. Budapesten szervizben akkumulátort cserélni könnyű és olcsó, garanciát is adnak az új akkumulátorra.

Szerszámok akkumulátor cseréhez:


A szervizben az akkumulátor cseréjéhez 10-es és 13-as villáskulcsot használnak. 10-es az akkumulátor csatlakozójának meglazításához szükséges, 13-as kulccsal a rögzítés csavarját oldhatjuk. Szükség lehet még laposfogóra is.

  • Fémkefe vagy dörzspapír a csatlakozók megtisztításához
  • Tiszta rongy, az akkumulátor beszerelési helyének megtisztítására
  • Gumikesztyű. A régi akkumulátorok csatlakozórészén képződött savas lerakódás ellen védjük a kezünket. Ezért érdemesebb szervizben végezni a cserét.
  • WS 40 vagy egyéb csavarlazító szer.

Az akkumulátor szakszerű cseréje mintegy 20 percet vesz igénybe, amely azonban sok piszokkal jár, ezért érdemes munkaruhában végezni a cserét. Budapesten szervizben szakszerűen kicserélik az akkumulátort, így nem kell összepiszkolni a ruhánkat, kezünket.

Akkumulátor csere közben fontos:

Az akkumulátor csatlakozóját egyetlen, határozott mozdulattal húzzuk le, visszaszereléskor ugyanígy kell eljárni. Ha a csatlakozó lötyög, vagy nem szorosan illeszkedik, akkor szikrák alakulhatnak ki, melyek károsíthatják az elektromos alkatrészeket és berendezéseket.

2017. január 5., csütörtök

A műanyagok tulajdonságai

Műanyag alkatrész csatlakozó
A műanyag kapcsolja össze a világot
Nem csak laptop alkatrészt gyárthatunk


A makromolekulákra kidolgozott technológiákkal manapság úgyszólván tetszőleges tulajdonságú műanyag, illetve műszál állítható elő, és a nagy molekulájú anyagok kémiájával foglalkozó nagyszámú ismertetés is mutatja, hogy a műanyagok tulajdonságait milyen sokféleképpen lehet kihasználni.

Bizonyos műanyagok képesek az 500 C hőmérsékletnek is ellenállni, rövid ideig pedig még ennél is magasabb hőmérsékletet viselhetnek el. A műanyag alkatrészeknek ez a tulajdonsága a laptop alkatrészek gyártásánál nem elengedhetetlen.

Makromolekulás ragasztókkal a fémeket olyan erősen lehet összeragasztani, hogy a fém szakad el, nem pedig a ragasztás old fel. A laptop kijelző fólia ragasztásánál nincs szükség ilyen erős műanyag alapú ragasztóra. A műanyagból készíthetünk olyan ablaküvegeket, melyek vékonyak mégis ütés és golyóállóak.

A laptop alkatrészek gyártását alapos és hosszan tartó kutatások előzik meg, melyek a műanyag tulajdonságait vizsgálják. Bizonyos műanyag alkatrészek gyártásához duroplaszt anyag a legmegfelelőbb.

Ezen laptop alapanyagok előállítása során általában két lépésben járnak el: először még olvadásra képes, viszonylag rövid láncú polikondenzátumokat nyernek, ezekbe az anyagokba töltőanyagokat dolgoznak be – kormot, kőzetlisztet vagy papírcsíkokat -, az egészet megfelelő formába töltik és csak azután hevítik tovább, egészen addig, amíg további kondenzáció következtében létrejött a térhálósodott végtermék.

Kevesen tudják, hogy a műanyagipar terméke nem csak laptop alkatrész, de a hőállónak mondott teflonbevonat is műanyag modifikáció.