2017. január 15., vasárnap

Laptop szétszedésének nehézségei

Laptop billentyűzet szerviz
Billentyűzet szétszedése laptopból

Házilag végzett szerelés a laptopon


A laptopok szétszerelése nem ajánlott házilag, mivel kevés olyan alkatrész van a műanyag burkolat alatt, amit házilag javítani lehetne. A memóriapanelek és a merevlemez meghajtó, a HDD olyan helyeken van, amit könnyen tudunk oldani, bontani és szétszerelni. Az egyik ok, amiért nem akarunk szervizbe menni, ha a hűtésért felelős alkatrészeket a processzort hűtő ventilátort és annak bordáit akarjuk házilag kitisztítani.

Az egyik lehetőség a laptop szétszedésére, az egyik laptop típus az, amelynek alján a csavarok a billentyűzet fölötti panelt rögzítik. A gép alján található csavarok kicsavarása után lepattinthatjuk a bekapcsoló gombot is rögzítő panelt, óvatosan a kábelekkel, ezután a billentyűzet kiemelhető a helyéről minden további akadály nélkül. A billentyűzet csatlakozóját óvatosan pattintsuk szét, mert a műanyag alkatrész törése esetén csak külső billentyűzettel használható a laptop.

A HP Pavilion DV5000 esetében például az akkumulátor alatt és a műanyag ház alsó részén összesen hét csavar tartja a billentyűzet feletti panelt, tehát első lépésben ezeket kell eltávolítani a laptop szétszedéséhez. Ezt a laptopot például már érdemesebb lehet szervizbe vinni, hogy megjavítsák. A billentyűzet itt nem felfelé emelkedik, hanem felfelé csúsztatható és csak ezután tudjuk kiemelni a műanyag laptop házból az alkatrészt.

Egyes laptop típusoknál a billentyűzetet rögzítő panel csavarjai a laptop hátán és nem alján találhatóak, erre oda kell figyelni.

Az egyik legbonyolultabb megoldás, a csavar nélkül rögzített műanyag fedél. Ha ilyen laptopot szedünk szét, nagyon vigyázni kell arra, hogy a megfelelő erővel „tépjük le” a műanyag fedelet a laptopról.

Laptop szétszedésének nehézségei, ha otthon szeretnél megpróbálkozni ezzel a feladattal saját kezűleg. A laptop szétszedése otthon, szétszerelés szerszámokkal, a billentyűzet eltávolítása és kiszerelése mindenki számára közérthető formában megfogalmazva és leírva. További érdekes témák és érdekes olvasnivalók: laptop billentyűzet, laptop szétszedése, laptop szétszerelése, alkatrész, szerviz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése