2017. november 30., csütörtök

Hogyan használjuk télen az autó akkumulátorát?

Autószerelés akkumulátor javítás
Téli autószerelés, akkumulátor csere

Tanácsok és ötletek autóvezetőknek

A téli hideg reggeleken előfordulhat, hogy a slusszkulcs elfordítását követően nem indul az autó motorja, általában az akkumulátor lemerülése az ok. Mivel télen ez gyakori probléma, érdemes megvizsgálni, hogy mit tehetünk azért, hogy megelőzzük.

Az akkumulátor lemerülésének okai

  • Városi dugó – az autó fényszórói, a fűtés, ablaktörlő, hátsó ablakfűtés és a magnó egyszerre működve több áramot fogyaszt, mint amennyit a generátor termel, ezért merülni kezd az akkumulátor.
  • A motorindítás előtt bekapcsolt elektromos fűtés és helyzetjelző lámpák.
  • A gyakori sikertelen indítózás, a laza ékszíj a telepek gyors merüléséhez vezethetnek.
  • A -20 - -25 fokos hidegben az elektrolit megfagyhat és az akkumulátor nem képes áramot leadni.
  • A rosszul rögzített akkumulátor menet közbeni mozgása sérülésekhez és önkisüléshez vezethet.

Mit tehetünk az akkumulátor megóvása érdekében?

  • A téli hidegben ne hagyja az autót hosszú ideig leállított motorral és bekapcsolt elektromos fogyasztókkal magára.
  • A fagyok beállta előtt töltse fel az autó akkumulátorát, hogy az elektrolit sűrűbb legyen.
  • A motor beindítása előtt 15-20 másodpercre kapcsolja be a helyzetjelző fényeket, ez felmelegíti az áramforrásban lévő elektrolit oldatot.
  • Időről-időre ellenőrizze az akkumulátor csatlakozói és rögzítésüket. Ha sókiválást vagy törést tapasztal, cserélje ki vagy kérje szervizes segítségét.

Ne felejtse el, hogy a jármű nem indul akkumulátorról, ha az elakadásjelző, kikapcsolt motor mellett, több mint 5 órán keresztül bekapcsolva volt, vagy a fényszórók 1 órán keresztül világítottak.

Télen csak jól feltöltött akkumulátorral és teli tankkal érdemes hosszú útra indulni. Ha kétségeid lennének az autó műszaki állapotával kapcsolatban, mindenképpen kérd ki szervizben egy szakember tanácsát.

Hogyan használjuk télen a nagy hidegben az autó akkumulátorát? Az autó akkumulátora télen hajlamos lemerülni, méghozzá meglepően gyorsan, ezért az alapvető szabályokat és tanácsokat be kell tartani, hogy ne álljunk meg az úton és ne akadjunk el a vidéki hófödte tájakon. Még néhány további érdekes és izgalmas téma olvasóink részére: autó télen, autóvezetés, akkumulátor, javítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése