2017. október 17., kedd

Fa padlók kialakítása a télikertben

Terasz padlóburkolat fából
Fa padlóburkolat a teraszon

Padlóburkolat típusok


A beépített teraszon is alkalmazható, közönséges deszkapadló gyalult állapotban legalább 22 mm vastag légszáraz fenyődeszkából, a párnafákra egymás mellé tompa illesztéssel fektetett és 2-2 bognárfejű szeggel felülről leszegezve készül. A falak mentén egyszerű puhafa székléccel kell körülszegélyezni.

Régebben, a beépített teraszokon is gyakran alkalmazott padló volt, általában csak súrolással tartották tisztán, de előfordult, hogy felületét olajfestékkel vagy viasszal vonták be. Hátránya, hogy a deszkahézagok közt a feltöltés felporzik, vagy erős igénybevétel esetén a deszkák kikopnak, meglazulnak.

Hajópadló


A hajópadló deszkája légszáraz fenyő fűrészáruból gyártott. egyik lapján simára gyalult, 20 vagy 22 mm vastag burkolóelem. Nedvességtartalma legfeljebb 18% lehet. Egyik hosszoldalát horonnyal, a másikat eresztékkel képezik ki, hogy egymáshoz illeszkedésük és záródásuk megfelelő legyen. Anyaga általában luc- és erdeifenyő vagy erdei- és feketefenyő.

A beépített teraszon a hajópadlót beépítés előtt gombamentesítő szerrel kell kezelni.

A hajópadló készítése a párnafák fektetésével kezdődik. Ehhez ismernünk kell a végleges padlószintet, amelynek figyelembevételével a feltöltést síkra terítjük.

A hajópadlódeszkák fektetését, a faltól 1 cm tágulási hézag hagyásával, eresztékkel indulva kezdjük, majd szorított hézagokkal folytatjuk. A deszkákat párnafába vert ácskapoccsal és páros szorítóékkel egymáshoz kell feszíteni. A padlózat elkészülte után a fal melletti ékeket eltávolítjuk.

A beépített teraszon lefektetett hajópadló kellemes hangulatot teremthet a téli éjszakákon, a kialakított télikertben is.

Fa padlók kialakítása a télikertben és a beépített terasz konstrukciókban. A beépített terasz padlózatának kialakításakor a télikert igényeit figyelembe véve a hajópadlót használhatjuk, ha sikerül a megfelelő minőségű gyártmány beszerzése. Néhány további érdekes és izgalmas olvasnivaló téma: padló, terasz, fa burkolat, terasz beépítés, padló készítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése