2017. május 7., vasárnap

Milyen terrárium kell a télikertbe?

Állattartás télikert terrárium
Terrárium a télikertben

Háziállatok a beépített teraszon

 A legtöbb ember a télikertépítéskor arra is gondol, hogy valamilyen élőlényeket tartson a beépítéssel létrejött plusz helyiségben. A jól kivitelezett télikertben télen és nyáron is trópusi klíma uralkodik, ezért a növénynevelés és állattartás terén is lehetőségünk van az egzotikus fajok felé fordulni.

A hüllők és kétéltűek érdekes színfoltjai lehetnek a beépített terasz berendezésének, természetesen csak akkor, ha a megfelelő terráriumot létesítjük számukra. A télikertépítés során figyelembe kell venni, hogy a következő típusú terráriumokat építhetjük:

  • Kaméleon terrárium – ez a függőleges terráriumnak felel meg, a kaméleon függőleges mozgásigényének megfelelő üvegtartály. Lényeges kérdés, hogy a terráriumot a télikert melyik részében szeretnénk felállítani, hiszen ettől függ a berendezése és kialakítása is.

Az ablakhoz közel állított terrárium árnyékolásáról minden esetben gondoskodni kell, a falhoz állított tároló esetében a háttér minőségére érdemes odafigyelni. Ha a falburkolat természetes anyag, kő vagy fa, akkor nincs ezzel dolgunk, egyéb esetekben érdemes lehet valamilyen háttér elhelyezésével hangulatosabbá tenni a hüllők terráriumát.

  • Agáma terrárium – ez a fajta üvegtároló az állatok vízszintes mozgásigényét hivatott kielégíteni. A vízszintes mozgásteret igénylő állatok számára fűtés kialakítására is szükség van a télikertben. Az ilyen terráriumot valamilyen emelvényen célszerű elhelyezni, hogy a benne élő állatkákban a vendégek és családtagjaink is gyönyörködhessenek a téli hónapokban.
     
  • Görög teknős terrárium – ez a fajta üvegtároló a többi terráriumhoz képest is sokkal nagyobb alapterületű. A teknősök kedvelik a barlangokat, időnként szeretik elásni magukat, ezért a terrárium alját nagyobb mennyiségű homokkal kell feltölteni.

Milyen terrárium kell a télikertbe és milyen egyéb berendezési tárgyakat tehetünk a beépített teraszra? A télikertépítés után a teraszbeépítéssel párhuzamosan terráriumot is elhelyezhetünk a hüllők vagy kétéltűek számára, hogy minden évszakban élettel teljen meg otthonunk. Néhány hasonlóan izgalmas téma olvasóink számára: télikert, építés, terrárium, állat tartás, kétéltűek, beépített terasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése