2017. április 13., csütörtök

Télikertépítés mint tetőkert építése

Tetőtér kert télikert
Tetőtér beépítése télikert céljából

Így készül a beépített terasz kert


A télikertépítés egyik megoldása az utólagos tetőtér-beépítés, mely módszer alkalmazásakor szükség lehet a padlásfödém javítására vagy cseréjére.

A beépített tetőtereket többnyire raktárként, tárolásra használják. Egyes többlakásos épületekben közös használatú helyiségek is készülnek, itt mosókonyha vagy virágok teleltetésére is alkalmas télikert lehet.

A födém teherhordó szerkezete adott teherbírású, ami a tetőtér-beépítésből származó többlet teher viselését nem mindig teszi lehetővé. Ilyen esetben szükség lehet a födémek átalakítására vagy cseréjére. Az átalakítás általában jóval rövidebb ideig tart, és nem is olyan költséges, mint a csere.

A télikert fafödémje megerősíthető a fagerendák közeibe helyezett pallókkal. Az új padozat ezekre és teherelosztó alátétekre támaszkodik. Ugyanez a megoldás más anyagú gerendás födémeknél is alkalmazható.

A gerendák tehermentesítése a télikertépítéskor megoldható úgynevezett önhordó padlószerkezet készítésével, amely a meglevő födémet teherhordás szempontjából helyettesíti, kiváltja. Az új padlószerkezet alatt keletkező légtér szellőztetéséről azonban megfelelő módon gondoskodni kell.

Az acél- és a vasbeton gerendás födémeknél a télikertépítésnél gyakran nyílik lehetőség arra, hogy padlásburkolat és a kitöltőanyag, vagyis a feltöltés egy részét vagy egészét eltávolítsák. A salak-, illetve a homokfeltöltést könnyű kitöltőanyaggal pótolni lehet, de helye kitöltetlen is maradhat.

A télikert vés tetőtér beépítés során szükség lehet a födém egy részének elbontására, illetve kisebb-nagyobb födémáttörések készítésére, pl. a lépcsők vagy kémények, szellőzők miatt. A födém bonthatósága nagymértékben függ szerkezeti kialakításától.


Télikertépítés mint tetőkert építése és födémfelújítás az energiatakarékos otthonokért. A télikert építés a tetőtér beépítéssel is elérhető, mely kialakításakor a födémszerkezet átalakítását is el kell végezni, amely segít a nagyobb energiatakarékosságban és a zöld környezet bevezetésében lakásunkba. Néhány további érdekes és izgalmas téma a kertekről: télikert építés olcsón, tetőkert Budapest, tetőtér beépítés tervezés, terasz építés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése