2017. április 23., vasárnap

Laptop billentyűzet használata

Laptop billentyűzet gépelés
A gyors gépelés titka laptopon

Hogyan kell gyorsan gépelni?


A laptop billentyűzetén nem mindig lehet megfelelő sebességgel gépelni, különösen akkor, ha kis méretű kijelzővel van szerelve a notebook.

A laptopon akkor tudsz kényelmesen szöveget bevinni, ha vásárolsz hozzá egy kiegészítő billentyűzetet, mely normál méretei miatt lehetővé teszi a gyors gépelést.

A laptop billentyűzetén is megtanulhatsz gyorsan és hatékonyan szöveget szedni, de ahhoz el kell sajátítani néhány alapvető technikát. Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuld a helyes alaphelyzetet és kéztartást. Minden számítógép és laptop billentyűzeten találsz a j és f billentyűn egy kis kidudorodást, ezek segítségével bármikor könnyen és vakon megtalálod az alapbillentyűket.

A bal kezed mutatóujja a f billentyűn nyugszik, a középső ujj a d-n, gyűrűs a s- és a kisujj az a billentyűn van alaphelyzetben. A bal kéz esetében a mutatóujj a j billentyűn, a többi ujj sorrendben ó: k, l, é billentyűkön.

A gyors gépírás néhány hónap alatt megtanulható, ami után vakon tudsz, tíz ujjal gépelni. A vak gépelés egyik előnye, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet szöveget bevinni.

A számítógép billentyűzetének kiosztása első ránézésre kaotikusnak tűnik, a qwerty billentyűzet billentyűi látszólag mindenféle logika nélkül vannak elhelyezve. A kiosztás a korai mechanikus írógépek korából maradt ránk, amikor a tervezők igyekeztek úgy kialakítani a billentyűk és betűk elrendezését, hogy azok a használat során ne akadjanak össze.

A mai laptop klaviatúrákon a billentyűk elrendezése a megszokás mellett azért változatlan, mert a betűk ilyen módú elrendezése nagyjából kiegyenlíti az ujjak leterheltségét a laptopon történő gépelés közben.


Laptop billentyűzet használata és cseréje a budapesti szervizben. A gyors gépelés alapjainak leírása, a billentyűzeten található billentyűk helyes kéztartásának leírásával, melyet minden laptop és notebook tulajdonos számára kötelezővé kell tenni. Néhány érdekes és izgalmas olvasnivaló téma mindenki számára érthetően leírva: laptop, billentyűzet, billentyű, gyorsírás, gépírás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése