2017. február 1., szerda

Te is foghatod a magyar szatellit jeleit

Laptopon magyar műhold
Így nézett ki a laptopon a Masat-1 adása

Csak egy laptopra és antennára van szükséged


A Masat-1, az első magyar műholdat rádióamatőrök segítségével követték föld körüli pályáján. Az adatok nagy részét nekik köszönhetően sikerült rögzíteni, a telemetria mellett fényképeket is továbbított a laptopokhoz kapcsolt antennák felé.

A műhold rádióadójának paraméterei a következők voltak:


  • Hívójele: HA5MASAT
  • Frekvenciája: 437.345 MHz
  • Modulációja: távíró (120 karakter/perc), 2-GFSK (625 és 1250 bit/s)
  • Adóteljesítmény 100 és 400 mW.

A műhold adásainak vételéhez elegendő volt a Budapesti Műszaki Egyetem honlapjáról letölteni és telepíteni a laptopra egy egyszerű dekóder szoftvert, mely segítségével követni lehetett az első magyar műholdat. Az önzetlenebbek regisztrálhattak a weboldalon és a fogott adások tartalmát továbbíthatták a budapesti központba, ahol az adatokat összegezték.

Érdekesség, hogy az adatok nem digitális formában érkeztek, hanem a régi idők jól bevált analóg módszerével, tehát a dekódolt fájl mellett egy hangfájlt is elküldtek a rádióamatőrök.

A szatellit adását a laptopok segítségével, kétféle sebességgel tölthették le: 
  • amikor Magyarország felett haladt a műhold 1250 bit/s-al
  • az idő többi részében 625 bit/s-os normál üzemmódban.

Mire van szükség a Masat-2 adásainak vételéhez?


Ha szeretnéd majd a második magyar műhold adásait követni, a laptop mellett be kell szerezni néhány eszközt, nézzük a minimum listát. Szükség van egy 70 cm-es sávra méretezett antennára, amely az eget nézi, ehhez kapcsolunk egy a 70 centiméteres sáv ételére alkalmas hangolható rádiót, amely az SSB üzemmódokat is ismeri, fogja. Az egésznek a lelke egy hangkártyával is rendelkező laptop vagy asztali gép, mely a csomagok dekódolásához szükséges programot futtatja.
Te is foghatod a magyar szatellit jeleit és továbbküldheted a készítőknek, hozzájárulva a tudomány fejlődéséhez. Az első magyar műhold adásait egy laptop segítségével vehették a rádióamatőrök, a másodikkal kapcsolatban is ez várható, és már most érdemes felkészülni és beszerezni a szükséges eszközöket. További érdekes és izgalmas témák: laptop, magyar szatellit, Budapest, Masat, rádió.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése