2017. február 12., vasárnap

Mire való a laptop billentyűzetén az Fn?

Laptop billentyű és billentyűzet
Laptop billentyűzet használata

Tippek laptop használók számára


A hétköznapokban az átlagos laptop használók nem igazán törődnek a laptop billentyűzetén található jelekkel, jelzésekkel. Az alapvető cél az, hogy sikerüljön a lehető legrövidebb időn belül begépelni a munkát, az optimalizált szöveget. A laptop billentyűzetének kényelméről ódákat lehetne zengeni, valószínűleg az a legjobb megoldás, ha vásárolunk egy csatlakoztatható külső klaviatúrát, ha nagyon sok gépelni valód akad.

Ha a laptop billentyűzetére csak minimális mértékben van szükséged, akkor viszont érdemes megismerkedni minden funkciójával és lehetőségével.

A titokzatos Fn


A legtöbb, ha nem az összes laptop billentyűzetén megtalálható a titokzatos Fn billentyű. Általában a bal alsó sarokban találjuk, csatlakoztatott billentyűzet esetén a jobb oldali Alt és Ctrl billentyűk között találjuk meg. Általában kékkel vagy a laptop többi billentyűjelzéséhez képest halványabb színnel van jelölve. Ha figyelmesen megfigyeljük a laptop többi billentyűjét, azt vesszük észre, hogy az Fn billentyű jelölésének színével megegyező jelöléseket találunk több billentyűn is. Nem nehéz kitalálni, hogy az Fn és ezen billentyűk között kapcsolat van.

Az Fn billentyű egy úgynevezett Funkció billentyű. Segítségével aktiválhatjuk a már korábban említett jelzésekkel ellátott billentyűket, ha kombináltan nyomjuk le őket. A működése a Shift vagy Ctrl billentyűhöz hasonló, lenyomva tartjuk az Fn-t és megnyomjuk a kívánt funkcióbillentyűt.

A laptop típusától függ, hogy melyik billentyű milyen kiegészítő funkcióval van felruházva. Néhány példa:
Az Fn+WiFi jelecske billentyű lenyomásával ki vagy be kapcsolhatjuk a laptop WiFi adapterét. Az Fn+ kis kék hangszórócska segítségével növelhetjük, csökkenthetjük vagy kikapcsolhatjuk a hangerőt.

Az Fn+NumLock lenyomásával bekapcsoljuk a laptop numerikus billentyűzetét, ezek után az Fn+0, 1, 2, … stb. (kis kék számok) billentyűkombinációk segítségével használhatjuk a számológépet vagy gépelhetünk számokat.

Mire való a laptop billentyűzetén az FN és mire tudjuk használni, hogyan könnyíti meg munkánkat? A laptop billentyűzet helyes használata, a billentyűk és billentyűzet kombinációk jelentése nem szervizben, hanem hétköznapi munkánk során van rá nagy szükségünk. További érdekes olvasni való témák: laptop billentyűzet, billentyű, tanácsok, laptop billentyűkombináció.

2 megjegyzés:

  1. Üdv. Én csak a print screen funkciót tudom használni az FN funkciógombbal. Be lehet állítani hogy a fényerőt és hangerőt is tudjam használni,mert jelenleg semmilyen más bill parancsra nem reagál. ( Samsung laptop) Előre is köszönöm a segítséget. Üdv: Peti

    VálaszTörlés
  2. Valószínűleg nincs telepítve a billentyűzet / touchpad drivere. Ezt csak a Samsung hivatalos support oldaláról szabad telepíteni. Ha megírja a gép pontos típusát és az Operációs rendszert, utánanézek, hogy pontosan hol lehet letölteni.

    VálaszTörlés