2017. február 20., hétfő

A laptop és asztali gép közötti különbség

Laptop processzor billentyűzet
Fehér billentyűzet a laptopon.

Hardver és szoftver elemek a számítástechnikában

A laptop és az asztali személyi számítógép hasonló alkatrészekből áll:
  • Processzor
  • Merev lemez
  • Operatív tár (memória)
  • Videokártya
  • Portok
  • Modem
  • Hálózati adapter
A processzor a laptop központi egysége, szíve vagy agya. A folyamatok végrehajtását, a számításokat végzi el. Jelenleg három processzorgyártó termékei közül vásárolhatunk a piacon. A jelenleg eladó laptopok között Intel és AMD márkájú processzorokkal szerelt változatokat találunk, de gyárt még processzor a VIA cég is. A laptop processzora lényegesen kevesebb áramot fogyaszt az asztali gép processzorához képest.

Merevlemez


A laptop fontos alkatrésze a HDD a merevlemez, mely az adatok, információ és programok tárolását végzi kikapcsolt állapotban is. Jelenleg az 500 Gb-os valamint az 1 Terra bájtos merevlemezek a legelterjedtebbek. A laptop működésének gyorsítása érdekében a drágább, de összehasonlíthatatlanul gyorsabb SSD lemezeket szerelik az újabb típusú laptopokba.

Videokártya


A laptopokban integrált és diszkrét videokártyát találhatunk.  A diszkrét videokártya az asztali géphez hasonlóan az erre a célra beépített bővítő egységben kap helyet, és szükség esetén könnyen cserélhető. A legtöbb laptop alaplapra integrált videokártyával rendelkezik, mivel ez a megoldás lényegesen olcsóbb és kevesebb helyet is foglal az amúgy is vékony gépházban.

A laptop billentyűzete minden esetben az alsó részében, a részegységek felett kap helyet, a műanyag házba beépítve. A laptop billentyűzet cserére külső behatások miatt van szükség általában, nem gyári hiba miatt romlanak el a klaviatúrák.

A laptop és asztali gép közötti különbség mindenki számára remekül összefoglalva és megmagyarázva. A laptop és a személyi számítógép közötti különbség csak a méretekben és teljesítmény értékekben található, a szervizben veszik észre, ha megfelelően képzett szakember kezébe kerül javításra. További érdekes és izgalmas témák további olvasásra: laptop, laptop billentyűzet, laptop szerviz, kijelző, processzor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése