2017. január 11., szerda

A laptop kijelző története és típusai

LCD IPS laptop kijelző
A laptop kijelző két méretben
Ne csak nézd és cseréld a laptop kijelzőjét


A folyadékkristályos anyagokat 1888-ban egy osztrák botanikus fedezte fel, gyakorlati alkalmazását azonban csak sokkal később kezdték meg. Az első szabadalmat Marconi vállalata jegyezte be a múlt század 30-as éveiben, de a kijelző méretekig nem jutottak még el ekkor, mivel nem volt megfelelő a technológiai fejlettség és a tervezéshez még nem álltak rendelkezésre laptopok.

A folyadékkristályos kijelző első prototípusát 1966-ban készítette el az RCA (Radio Corporation of America) cég, egy digitális óra kijelzőjeként használtak folyadékkristályos (LCD) kijelzőt. A mai laptop kijelzők közvetlen elődjének tekinthető kijelzők az 1970-es évek második felétől léteznek.

A kijelzők típusai


A laptop kijelző mérete és típusa nagyban befolyásolja az elkészült gép árát, méretét és használhatóságát. Ne felejtsük el, hogy ha drága áron vásárolunk laptopot és nem bánunk vele megfelelő módon, akkor drága áron cserélhetjük a laptop kijelzőjét szervizben.

A laptop kijelzők jelenlegi típusai: TN (Twisted Nematic) és változatai TN+Film, DSTN, STN.
A TN és a TN+film kijelző közötti különbséget a betekintési szög adja. A TN+Film kijelzők valamivel kedvezőbb paraméterekkel rendelkeznek, de a Twisted Nematic technológia manapság már elavultnak számít, csupán olcsósága miatt használják a mai napig laptop kijelzők gyártásánál.

IPS (In-Plane Switching) és változatai: A-IPS, Dual Domain IPS, Super IPS. Ezt a kijelző készítési technológiát szokták még SuperTFT technológiaként is emlegetni. Ez a technológia már képes 300:1 kontrasztarányú laptop kijelzők készítésére. Ez a kijelző típus kiválóan visszaadja a színeket és árnyalatokat.
Sajnos az ilyen technológiával gyártott laptop kijelzők reakcióideje meglehetősen magas, ezért játékra csak mérsékelten alkalmas.

MVA (Multi-Domain Vertical Alignment) és ASV, PVA technológia, jelenleg ez a legelterjedtebb laptop kijelző típus.

A jövő laptop kijelzői PLED és SED technológiák felhasználásával készülnek.

A laptop kijelző története és típusai tömören és röviden összefoglalva. A laptop kijelző méretek mellett fontos a gyártási technológia is, nem mindegy, hogy IPS OLED vagy TN monitort vásárolunk, hiszen a laptopot nagyon sokáig szeretnénk használni, és a szemünk épsége is fontos tényező. Érdekes további témák és olvasnivaló ötletek: laptop kijelző, méretek, TN, LCD, IPS, OLED, PLED, folyadékkristály.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése