2016. szeptember 27., kedd

Friss rendszer az Apple okostelefonjain

iOS 10 okostelefonra tabletre
Apple okostelefon programja

Az iOS 10-el ismerkedik a világ


Minden okostelefon kedvelő tudja és már ki is próbálta a szeptember 13. óta mindenki számára elérhető mobil operációs rendszert, melyet az Apple fejlesztett. A legújabb verziója, az iOS 10. A rendszerverziót a júniusi bemutató konferencia óta ki lehet próbálni, először fejlesztői előzetes formájában, majd júliustól publikus béta verzióként próbálhatták ki a friss programokat imádó felhasználók. Hivatalosan a watchOS3-mal és a MacOS Sierrával indult el az új verzió, a GM (a rövidítés a Golden Master szavakat takarja, azaz az első publikus variánsról van szó) már egy héttel az említett dátum előtt beszerezhető volt és sokan le i töltötték, hogy kipróbálhassák és használni kezdjék. Sokan nem is vártak, és villámgyorsan lecserélték az iPhone 6S szoftverjét.

A rendszerfrissítések lényeges pontja az előző generációs készülékek támogatása, az Apple ebben hagyományosan az élen jár. okostelefonok esetén iPhone 5, táblagépeknél iPad 4, az iPod Touch készülékeknél pedig a hatodik generáció az alsó határ, azaz az említett eszközöktől kezdve minden újabb eszköz megkapja az iOS 10-et. Persze a funkcionalitás nem feltétlenül teljes, sok esetben korlátokba ütköznek bizonyos újdonságok, ilyenek például a 3D Touchra épülő megoldások, amik nem 100 százalékban működnek és elérhetők.

Az Apple hagyományosan mindig az elsők között van a frissítések telepítésében és kiadásában, a tulajdonosok is nagyon szeretik a frissítéseket, az adatok szerint vasárnap este már bőven harminc százaléknál járt a legújabb iOS, míg az iOS 9 62, a régebbi verziók pedig 4 százaléknál voltak, tehát elmondhatjuk, hogy nagy siker az új rendszer.

2016. szeptember 26., hétfő

Zöldtrágyázás és komposzt a télikertben

Komposzt trágya a kertben
Komposzt készítése házilag

Egészségesebb növényeket a kertben


A zöldtrágyázás azt jelenti, hogy a még el nem halt, zöld, lédús, cukorban, keményítőben, fehérjében és nitrogénben gazdag és csak kismértékben elfásodott növényeket a talajba bedolgozzuk, s ezzel együtt a növények élő gyökereit is elpusztítjuk.

Alapjában véve ebben különbözik a zöldtrágyázás az egyéb szerves, száraz vagy részben elkorhadt trágyák bedolgozásától.

Azt az őszi vetésű mustárt, mely a kertben tavaszra már elhalt, a definíció szerint ősszel még zöldtrágyának lehetett volna elfogadni, tavasszal viszont már nem tekinthetjük annak.

A biológiai szempontok az iparszerű növénytermesztésben a fizikai és kémiai elvekkel együtt jelentős szerepet játszanak a talaj termékenységének fenntartásában, ezért kell ezeket az elveket kutatni, figyelembe venni és hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy a technika és kémia századában is a növényfajok között érvényesülő kölcsönhatásokat és a növényfajoknak a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságaira gyakorolt hatásait kell kihasználni és figyelembe venni. Nem a természet ellen, hanem a természettel összhangban kell munkálkodni, és akkor ebből az együttműködésből ökonómiai előnyök is származnak.

2016. szeptember 15., csütörtök

Kihangosító kell az autóvezetéshez

Okostelefon kihangosító személyautóba
Egyszerű, de praktikus autós kihangosító.
Vezetés közben büntetik az okostelefon használatát, használj kihangosítót


A XXI. században már több alternatíva is létezik az okostelefonok biztonságos használatára az autóvezetés közben. Az egyszerű mikrofonos fülhallgató (headset), szerelést nem igénylő kihangosító és az autórádióra köthető belső kihangosító közül választhatnak a biztonságosan telefonálni kívánó sofőrök és Budapesti autóvezetők. A mobiltelefonos kiegészítőket forgalmazó boltnál az elmondták, hogy a KRESZ-szabályok szigorítását követően jelentősen megugrott az autós kihangosítók eladása és kereslete: kezdetben a beszerelhető, nem sokkal ezután pedig a szerelést nem igénylő kihangosítók voltak a legnépszerűbbek a vevők körében.

A beszerelhető kihangosító praktikus és megbízható


Sajnos ez a fajtája a mobiltelefonok kihangosításának a legdrágább, hiszen csak szakszervizben lehet elvégezni a beszerelést, de a beépíthető megoldások a leginkább praktikusak: csak a használathoz szükséges kezelőszervek láthatóak a műszerfalon. A modern típusok esetén elegendő az autórádióra rákötni központi modult, a hívások fogadását vagy elutasítását biztosító gombsor vezeték nélküli kapcsolaton kommunikál ezzel.

Ezek az eszközök sokba kerülnek, és nem mindegyikkel lehet SMS-t küldeni, de az autóvezető, a gyalogosok és az utasok biztonsága minden pénzt megér.

SMS reklám Ukrajnában

Marketing okostelefon
Mobilmarketing Ukrajnában
Az ukrajnai végek is keresik a mobilmarketing lehetőségeket

A mobilmarketing egyik legnagyobb előnye, hogy kis befektetéssel nagyon sok embert lehet ezzel a módszerrel marketing szempontból elérni, könnyen átadhatjuk nagyobb tömegeknek a marketing, reklámüzeneteket.

Ukrajnában a nehéz gazdasági helyzet miatt a cégeknek, vállalatoknak, boltoknak és szolgáltatóknak a legoptimálisabb, leg költséghatékonyabb és legolcsóbb reklámmegoldást kell választaniuk, ha profitábilisan akarnak működni. A marketing stratégia kidolgozásakor és a marketing eszközök kiválasztásakor figyelembe kell venni az ország és lakóinak sajátosságait. Az egyik ilyen sajátosság, hogy Ukrajnában még nagyon sokan használnak régi típusú „butatelefon”, mely nem képes megjeleníteni a bonyolultabb grafikus üzeneteket, videóval megspékelt reklámokat.

Az egyik legfontosabb különbség az európai és az ukrajnai mobilmarketing között, hogy cirill betűs tömeges SMS küldést kell lebonyolítani, amely nem mindig jeleníthető meg helyes formátumban, ezért a legtöbb szolgáltató a latin betűs átírás mellett dönt.

A marketing stratégia kidolgozása és elindítása általában egyetlen egy céllal történik, hogy a megrendelő profitot érjen el, több megrendelőt, vásárlót hódítson meg, ezáltal nőjenek a bevételei.

2016. szeptember 11., vasárnap

Mobilinternet kapcsolat típusok Magyarországon

Online marketing 4G okostelefon
Mobilinternet széles sávon
Az okos eszközöknek kell a sávszélesség


Az okostelefonok és tabletek terjedésével, igény van a széles-sávú mobilinternet hozzáférésre. Az egyik alternatív megoldás a Wifi hálózatok nagyobb lefedettsége lenne, de ezek a hálózatok hatóköre rövid, a csatlakoztatható eszközök száma viszont meglepően alacsony, tehát a Wifi hálózatok kapacitása gyenge.

A mobilinternet lenne az egyik legjobb megoldás arra, hogy tömeges mértékben csatlakozhassanak okos eszközök és számítógépek az internetre, viszont az eddig elterjedt kapcsolattípusok lassúak és drágák voltak. A 4G megjelenésével már használható internetkapcsolatot kaptak a mobil eszközökkel rendelkező internetezők, de az igazi áttörés várhatóan az 5G bevezetésével várható.

Jelenleg a 4G és azon belül az LTE, HSDPA, HSUPA és HSPA+ kapcsolati technológiák nyújtják az optimális ár/érték arányú internet hozzáférést.

A mobileszközök számára a széles-sávú internet hozzáférésre nem az SMS küldéshez van szükség, de még csak nem is az internetes böngészés miatt van erre szükség. A nagyobb hálózati kapacitásra a videohívások, az online videónézés miatt van szükség. Az utóbbi időben pedig egyre jobban terjed az IPTV, mely szintén igényeli a sebességet.

2016. szeptember 8., csütörtök

Nem kápráztat el az iPhone 7

iPhone 7 okostelefon az Apple-től
Ciccares koncepció iPhone 7-es
Csak a marketingesek örülnek az új okostelefonnak


A tömeges SMS küldés és a mobiltelefon beszélgetéseken túl a modern okostelefonok komplett számítógépeket tartalmaznak. A hihetetlen kapacitás és teljesítmény ma már senkit sem nyűgöz le, valami újat kell nyújtani, hogy a vásárlók érdeklődjenek az újabb modellek iránt. Az Apple nem tudott igazán nagyot alkotni a legújabb zászlóshajójával, de lássunk néhány részletet.

Az Apple több ponton is hozzányúlt a hangzáshoz. A jack aljzat eltűnéséről szóló hírekben sokan arra számítottak, hogy helyét egy második hangszóró veszi át, de ez végül nem így lett. Bár első ránézésre szimmetrikus a készülék alja, a bal oldali lyuksor mögött csak a mikrofon található. Ezt támasztja alá a készülék belső felépítéséről fellebbentett egyik kép is, ahol jól látható a sok helyet felemésztő jobb oldali hangszóró, illetve mellette, a készülék aljában található Taptic Engine, mely sok mindenre használható.

A várakozásokkal ellentétben az Apple végül más megoldással hozta el a lassan 10 éve várt sztereó hangzást, mostantól ugyanis a készülék előlapjának tetején található, eddig leginkább telefonáláshoz használt hangszóró is képes kihangosított módban működni. A megoldás szakállas, hasonlót már a 15 évvel ezelőtt megjelent mobiltelefonok is tudtak, ideje volt, hogy ennyi év után az Apple is implementáljon egy jobb hangrendszert.

2016. szeptember 5., hétfő

Saját kezűleg ragasztott padló a beépített teraszon

Múanyag padló télikert beépített terasz
Műanyag padló vágása átlapolással
A műanyag padló nem csak szép, de praktikus is


A télikertben és beépített teraszon nagyon hasznos lehet a könnyen cserélhető műanyag padlóburkolat, mely nemcsak tartós, de könnyen is tisztítható, emellett melegnek is mondható az egyéb könnyen tisztítható padlóburkolatok sorában.

Ennek a terasz burkolási módnak nagy előnye, hogy saját kezűleg is könnyűszerrel lerakható, ragasztható minden komolyabb tapasztalat nélkül. A jó minőségű padlóburkoló anyagokat az ismertebb gyártóktól érdemes vásárolni.

A műanyag padló fektetése


Az egyenestől eltérő vonalvezetés esetén csomagolópapírból készítsünk sablont. E sablon alapján szabjuk ki a műanyagpadló-csíkokat. Két műanyagpadló-csík gondos elhelyezése az élek mentén kiszabás nélkül gyakorlatilag lehetetlen.

Az élek pontos illesztése érdekében a burkolatot átlapolással fektetjük. A második padlólapot átfedéssel helyezzük az alsóra, majd éles késsel mindkét lapot átvágjuk. Az ilyen vágás esetén akkor is pontos lesz az illesztés, ha nem sikerül egyenesen vezetni a kést. Hasonló módon vágják és fektetik a padlószőnyeget a beépített teraszra és télikertbe.

2016. szeptember 4., vasárnap

Az üveggyártásról

Hőszigetelő matt üveg gyártása
Matt üveg gyártása

A télikertépítés és teraszbeépítés az üveggyártással kezdődik


A legyártott üvegeknek többféle fajtáját és típusát használjuk az üvegházak készítésénél és a teraszbeépítésnél. Ilyen például a szigetelőüveg.

A szigetelőüveg


Megkülönböztetett figyelemben részesülnek bizonyos ideje a szigetelőüvegek, illetve a kétrétegű szigetelőüvegek. Bár ezeket az új épületekben már régóta használják, most bevonulnak azokba a régi épületekbe is, melyeket a vonatkozó előírások szerint újítanak fel. Szigetelőüveget két vagy három tábla összeépítésével úgy gyártanak, hogy a terek egymás között légmentesen zártak és páramentesek. Az üvegeket a széleken távolságtartó betétekkel forrasztják be. Ez a leginkább alkalmas üvegfajta a télikertépítés vagy teraszbeépítés elkezdéséhez és megvalósításához. A tervezésnél szinte csak ezt használják.

Hasonló módon készítik a különösen jó hőszigetelő képességű háromtáblás szigetelőüveget. Az ilyen táblák jó hőszigetelő voltáról meggyőződhetünk a következő összehasonlításban: a másfél tégla vastag fal hőszigetelő értéke k=1,34. A szimpla faablaké 6 viszont a kéttáblás szigetelőüveggel már 2,8 k értékű, vagyis hatékony. Ehhez hozzájárul az is, hogy az ilyen üvegek hatékony zajcsökkentők is.