2016. november 26., szombat

A korai számítógépek működtetési formái

Gyár számítógép szerver
Számítóközpont a gyárban

Számítóközpont az üzemben


Az elektronikus adatfeldolgozásnak a mobiltelefon és a számítógép megjelenése előtt, marketingformái és üzemtípusai kristályosodtak ki, amelyek azonban üzemenként, szolgáltatónként és szakmánként, „szervertermenként” egymástól teljesen eltérő is lehetett. Három üzemi, gyári formát ismertünk:

  • üzemi számítóközpont
  • társas számítóközpont
  • bér számítóközpont.

Az általános eltérés a szervezeti formából, a marketing sajátosságokból, az adatok tömeges feldolgozásából adódott. Fontos volt, hogy az adatfeldolgozást házon belül vagy házon kívül, küldött üzenetek formájában oldották-e meg.

A korabeli üzemi számítóközpontok csak egyetlen üzem számára tevékenykedtek. Ez a tömeges adatfeldolgozó központ tartozhatott egyedi üzemhez, szolgáltatóhoz, vagy konszernhez, amelyen belül az üzem, illetve a konszern több része egy számítógépközponttal dolgozott.

A vállalatoknál és üzemeknél kötelezően működnie kellett egy „automatizátornak”, aki az automatizált munkafolyamatokat hatékony módon megtervezte és megszervezte.

A társas számítógépközpontok ugyanúgy működtek, mint az üzemi számítóközpontok, azzal a különbséggel, hogy a számítógép teljesítmény kapacitását külső szakemberek, cégek, szolgáltatók is igénybe vehették. A megtérülés szempontjából fontos, hogy a számítógép központ kihasználtsága közelítsen a száz százalékhoz.

A kommunikáció az üzemen és gyáron belül is rendkívül fontos volt, hogy ne végezzék el többször ugyanazt a munkafolyamatot a számítógépen, fölöslegesen leterhelve ezzel az adatközpontot.



A korai számítógépek működtetési formái és a legjobb marketing lehetőségek. Az adatfeldolgozás és a tömeges számítástechnikai marketing korai megoldásai, az okostelefon, mobiltelefon és az SMS megjelenése előtt, mindenki számára érdekes, tömeges formában leírva. Érdekes és figyelemre méltó témák olvasáshoz: tömeges, számítógép, központ, SMS küldés, üzem, marketing.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése