2016. október 27., csütörtök

Az Ukrán Mobil Kommunikáció története

Mobiltelefon feltöltő kártya Ukrajna
Első ukrajnai mobiltelefon feltöltőkártya
Mobiltelefon hálózat 1992-1996 között


1992 végén – Megérkezik a Nokia cég által gyártott, első kommutátor és hat bázisállomás Ukrajnába, melyeket a UMSz cég rendelt. Kijevben és környékén beüzemelik az NMT-450-es rendszert.

1993 januárja – megalakul a UMSz technikusi csapata, akik Finnországba utaznak ellesni a Nokia által gyártott kommunikációs állomások szerelésének technikáját. A hétfős csapat megtanulja az alállomások szerelését és a mobiltelefonos rendszer alapjait.

1993 július 1 – Ukrajnában kezdeményezik az első mobiltelefon hívást a UMSz NMT hálózatán. Az első telefonhívás alkalmával Leonid Kravcsuk, Ukrajna akkori elnöke hívta fel Ukrajna Németországi nagykövetét Piszkov Ivánt.

1994 – a mobiltelefon hálózat elérhetővé válik Harkovban, Odesszában, Lembergben, Dnyepropetrovszkban, Szimferopolban és Szevasztopolban.

1996 – az NMT rendszer lefedi a megyeközpontokat és a fő autóutakat, az előfizetők száma 30 ezer fő.

Az Ukrajnai mobiltelefon hálózat fejlődése 1997-2000


1997. szeptember 1. – A UMSz bevezeti az automatikus roamingot az NMT-450-es hálózaton és megállapodást köt az orosz és a svájci szolgáltatókkal.

1997 szeptembere – bevezetésre kerül a GSM-900 hálózat Kijevben és nem sokkal később Odesszában.

1999 márciusa – megkezdődik a SIM-SIM márkájú, feltöltő kártyás SIM kártyák árusítása Ukrajnában, 58 ezer új előfizető csatlakozik.

1999 nyara – a UMSz mobiltelefon társaság elindítja weboldalát.



Az Ukrán Mobil Kommunikáció története, mely meglehetősen gyorsan zajlott. Az Ukrajnai mobiltelefon szolgáltatás az 1992-es év végén kezdett el körvonalazódni, az első társaság a UMSz által vásárolt Nokia berendezések révén, melyek segítségével fokozatosan lefedték az egész országot. További hasznos és érdekes témák: mobiltelefon, ukrajnai mobiltelefon társaságok, NMT, GSM, roaming.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése