2016. október 17., hétfő

Az első magyar olimpiai bajnok

els[ magyar olimpiai bajnok
A Magyar Delfin

"Hol tanult meg ilyen jól úszni?"

"A vízben".

Már 120 éve, hogy 1896. április 11-én megszerezte a magyar sporttörténelem első olimpiai bajnoki címét Hajós Alfréd. Némi túlzással a kor polihisztorának is nevezhetjük, aki a labdarúgás és úszás terén valamint építészként is maradandót alkotott.

Hajós Alfréd (eredeti nevén Guttmann Arnold) 1878. február 1-jén született Budapesten. Szegény családban nőtt fel, édesanyja egyedül nevelte őt és öt testvérét.

Egy tragédia miatt kezdett el 13 éves korában úszni, miután édesapja a Dunába fulladt. Műegyetemi tanulmányai mellett tornázott, futott és úszott - a kor ideálja a sokoldalú sportember volt, ezt követte ő is. Olimpiai felkészülő edzéseit, a Rudas-fürdő kis medencéjének vizében tartotta.

1896-ban, Athénban, az első újkori olimpián a 18 éves egyetemista két gyorsúszó számban, a 100 és 1200 méteren is elsőként ért célba, megszerezve a magyar sport első olimpiai győzelmeit. A versenyeket április 11-én rendezték a pireuszi tengeröböl 12 fokos vizében. 100 méteren 13 versenyző indult, s 1:22,2 perces idővel Hajós ért elsőként célba.

Az aranyéremmel már megelégedhetett volna, annál is inkább, hisz nagyon fázott, de újból bezsírozta magát, s a sűrű program miatt az 500 méteres távot lekésve 1200 méteren indult újra. Körülbelül hatvanméteres előnnyel nyert, ellenfelei nem bírták a hideg vizet.

"El kell mondanom, a gondolatától is reszkettem annak, hogy mi fog történni, ha görcsöt kapok a hideg vízben. Sokkal inkább az életemért, mintsem a győzelemért úsztam" - emlékezett vissza később Hajós az 1200 méteres viadalra, amelynek megnyerése után a győztes ifjú átfagyott testét görög matrózok emelték ki a vízből.

Az Akropolisz újság másnap reggeli számában Hajós Alfréd Olimpiai Bajnok képe alatt ez állt: "Magyar Delfin".
 Az első magyar olimpiai bajnok, akire még 120 év múltán is büszkék lehetünk. Az első olimpián Hajós Alfréd szerezte meg az első magyar olimpiai aranyérmet, ő volt az első magyar olimpiai bajnok úszó, aki azért tudott nyerni, mert nem fázott annyira mint az ellenfelei. További érdekes és jó témák: első magyar, olimpiai bajnok, olimpia, úszás, életrajz, Athén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése