2016. augusztus 4., csütörtök

Készül a mobiltelefon adótornyok listája

Okostelefon mobiltelefon torony SMS küldés
A világon található mobiltelefonos adótornyok sűrűsége

Okostelefonnal térképezzük a telefon-tornyokat


Az okostelefon használók sok hasznos alkalmazást és projektet készítettek már. A tömeges SMS küldés lebonyolításakor nem feltétlenül szükséges tudni, hogy az adótorony hol helyezkedik el, de egy célzott marketing kampány esetében a cellaalapú reklám üzenet küldés is hasznos lehet.

Mint említettük már, sok alkalmazás készült mobiltelefon-cellák naplózására, amelyekből közvetlenül lehet feltölteni az OpenCellID adatbázisába. Az Android rendszerű telefon nagyon bevált a Tower Collector, és ezen belül a "Motorcycle or car" profil, ilyenkor folyamatosan bekapcsolva tartja a GPS-t, hogy könyen listázhatóak legyenek az adatok. Ha nem járművel indulunk útnak, akkor gyalogosan is érdemes ezt választani, de ne felejtsük el, hogy nagyon leszívja az okostelefon töltését.

Érdemes azt is észben tartani, hogy egy telefon egyszerre csak egy szolgáltató egy hálózatát tudja rögzíteni, egyidejűleg több készülékkel tudod meggyorsítani a mérést és az adatfeldolgozást. Ha erre nincs lehetőséged, akkor az általad rendszeresen járt utakon végezz méréseket az alábbi leírásnak megfelelően:

  • mérd végig mindegyik szolgáltatót, ehhez a régebbi buta mobiltelefonok is megfelelnek
  • mérd végig fokozatosan a szolgáltató összes fellelhető hálózatát (2G-3G-4G), 3G telefonokon ez három variációt jelent: automatikus, 2G, 3G. Androidon: GSM/WCDMA (automatikus), csak GSM, csak WCDMA
  • mérj többször, amíg meg nem találtad az útvonaladról fogható összes cellát (a Tower Collector megjegyzi a már látott azonosítókat és jelzi az újat számát); addig ismételd, amíg az új cellák száma kétszer egymás után 0 nem lesz, ekkor lesz tökéletes az adatfelvétel.
  • mérj az úton oda-vissza, a cellaváltások irányfüggőek
  • időről időre járd be újra, körülbelül évenként
 Készül a mobiltelefon adótornyok listája, hogy hasznos szórakozást biztosítsanak az érdeklődőknek. Projekt indult az okostelefonok és mobiltelefonok működéséhez szükséges hálózat adótornyainak feltérképezésére, melyhez bárki csatlakozhat, ha szeretne. A legérdekesebb témák: okostelefon, mobil hálózat, mobil applikáció, mobil kommunikáció, tömeges SMS, kampány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése