2016. június 29., szerda

Személyautók ajtói, ablakai

Autó ablak biztonsági üveg törés
Biztonsági üveg baleset után

A biztonságos autóvezetés, a technológián is múlik


A személyautók megjelenésével egyidős a futóverseny a biztonságosabbá tételük érdekében, miközben egyre nő a közlekedés sebessége.


Az első személyautón sem ajtó, sem ablak nem volt, igazából egy átalakított tricikli volt, ami nem is bírt felmenni a dombra két utasával. A mai járművek ereje és sebessége nehezen felfogható és megfogható. A gépjárművek vezetése közben fellépő erők könnyedén összecsavarják, felgyűrik vagy eltörik a fém alkatrészeket, természetes tehát, hogy az üveg részek, az ajtók ablakai és a szélvédő még ennél is könnyebben rongálódhat.


A karosszéria esetében a tervezők és gyártók erősítéssel, merevítésekkel próbálkoztak, a üvegek és ablakok esetében a sérülések megakadályozása volt a cél, ha nem lehet takarékos és ésszerű módon megerősíteni az üvegfelületeket.


Természetesen a jelenlegi megoldások mellett elérhető már a „golyóálló” biztonsági üveg, amely egy komolyabb lövedék energiájának is képes ellenállni, ez az üvegtábla azonban jelentősen megnövelné a jármű tömegét és árát, ezért nem jelenthet alternatív megoldást. A jelenleg ismert módszerekkel olyan ablakokat gyártanak, melyek minimális sérüléseket okoznak közlekedési baleseteknél.


 Személyautók ajtói, ablakai érdemes megfigyelni ezeket. Az autóvezetés biztonsági technológiája a biztonsági üveggel, a megfelelő ajtókkal és ablakokkal kezdődik, amire minden autóvezető jó ha figyelmet fordít. Egyéb érdekes témák: ajtó zár, ablak mosás, autó bérlés, autóvezetés Budapesten, biztonsági üveg beépítése, biztonság, biztonsági zár, vezetésbiztonság oktatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése